Pedagogiska pärlor

Vi vill inspirera till att använda Mångkulturella almanackan i pedagogisk verksamhet och publicerar Pedagogiska pärlor i en dubbelsidig PDF för utskrift varje månad. Materialet kan användas från förskolan till vuxenverksamheter  –  välj ut, anpassa och utveckla efter vad som passar dig och din grupp. Pedagogiska pärlorna innehåller en lista med korta tips och två mer utarbetade övningar; en är  inriktad på diskussion, analys eller utforskande och en där någon dag får inspirera till skapande.

2021

En måne är en himlakropp som kretsar kring en planet eller asteorid i ett solsystem … Månen är temat i Mångkulturella almanackan 2021 vilket också kommer att märkas i årets Pedagogiska pärlor. Vi inleder med att nu i januari skrövla ihop och veckla ut en egen snygg måne. Gott nytt år!

bild på pdf

Hämta Pedagogiska pärlor för januari 2021 som pdf!

2020

Året går mot sitt slut. Här är 2020 års sista exemplar av Mångkulturella almanackans pedagogiska pärlor. Vinterpyssla, drick varma drycker och måla fyrverkerier. Hoppas vi ses 2021!

bild av pdf

Hämta Pedagogiska pärlor för december 2020 som pdf!

Två månader kvar av 2020, och två månader kvar av temat MAT
i den Mångkulturella almanackan. Vi passar på att tipsa om att plantera vitlök, diskutera favoriträtters ursprung och låta naturen inspirera till en bordsdekoration för mysiga höst- och vintermåltider.

Bild av pdf Pedagogiska pärlor november 2020

:: Hämta Pedagogiska pärlor för november 2020 som pdf!

Hur kan vi påverka vår omvärld? Kan vi göra något för att begränsa naturkatastrofer? Kan vi påverka de som arbetar på kommunen att skriva så att vi förstår? Kan vi göra sociala medier tillgängliga för fler? Att se sin egen lilla roll i något stort kan skapa hopp och handlingskraft.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för oktober 2020 som pdf!

Förskolor, skolor och många verksamheter är i gång efter en något annorlunda sommar. I september infaller en hel del extra skoliga dagar som Skolans dag och Internationella läskunnighetsdagen. Vi tipsar om att ge er ut att plocka äpplen med en egengjord äppelplockare och att lyfta miljöfrågor på både Ozonskiktets dag och Bilfria dagen.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för september 2020 som pdf!

Det finns biologisk mångfald överallt; uppmärksamma växterna i ert närområde och ge dem den respekt de förtjänar. Pynta dina nycklar med regnbågsfärger trots att sommarens festivaler är inställda. Här är tips för både juni och juli.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för juni & juli 2020 som pdf!

I maj fortsätter vi som i april med tips som fungerar för distansundervisning och försöker också uppmuntra till utevistelse nu när våren är här.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för maj 2020 som pdf

Eftersom många just nu studerar på distans har april månads Pedagogiska pärlor i år fokus på saker som kan göras hemifrån solitärt, eller tillsammans på distans.

bild på pdf-en med övningar

:: Hämta Pedagogiska pärlor för april 2020 som pdf!

I mars kan ni så grönt sabzeh, räkna ut en pannkakas omkrets och göra egna väderprognoser.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för mars 2020 som pdf!

Årets almanacka har mat som genomgående tema. I februari månads Pedagogiska pärlor får ni läsa om piroger, så jordgubbar och ha ett semmelsamtal.

:: Hämta Pedagogiska pärlorna för februari som pdf!

Här är årets första Pedagogiska pärlor. Årets almanacka har mat som genomgående tema och bland årets övningar här kommer det också finnas ätbara inslag och odlingstips. Vi börjar med att bjuda fåglarna på något gott.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för januari 2020 som pdf!

2019

Året går mot sitt slut. Här är årets sista exemplar av Mångkulturella almanackans pedagogiska pärlor. Mys, pyssla och ge dig själv ett nobelpris.

Bild på materialet
:: Hämta Pedagogiska pärlor för december 2019 som pdf!

Många tycker att november kan kännas mörk och tråkig. Vänta inte på decembers stearinljus utan tänd lyktor inspirerade av den thailändska högtiden Loi Krathong och skapa mysiga måltidssamtal inspirerade av Thanksgivings tacksamhets-runda vid matbordet.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för november 2019 som pdf!

I oktober månads pedagogiska pärlor målar vi kottar och gör egna syntolkningar för att inkludera flera.

:: Hämta Pedagogiska pärlor oktober 2019 som pdf!

I september månads Pedagogiska pärlor tipsar vi om kulturarvsaktiviteter och utmanar dig att jämföra din översättningsförmåga med google translate. Vi delar med oss av ett smarrigt recept på Empanadas de queso. Mat är temat för Mångkulturella almanackan 2020 som går att förbeställa från slutet av september.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för september 2019 som pdf!

I samband med skolstart kommer nu augustis pärlor.  Denna månad uppmanar vi till samtal kring kräftor och surströmming samt att åter vaja med vimplar och Sápmis flagga.

bild av övningspdf

:: Hämta Pedagogiska pärlor för augusti 2019 som pdf!

Nu är det sommar och här är sommarexemplaret av Mångkulturella almanackans pedagogiska pärlor. Gör flaggspel, fundera på hur religioner kan uppmana oss att ta hand om naturen, skolstrejker och vad som gör någon till en god vän.


:: Hämta Pedagogiska pärlor för juni och juli 2019 som pdf!

 I nordligare trakter kan maj vara en bra månad för att tappa björksav. I början av månaden inleds Ramadan och i slutet av månaden är det EU-val. I maj infaller också bland annat Förskolans dag och Internationella museidagen.

Pedagogiska pärlor maj

:: Hämta Pedagogiska pärlor för maj 2019 som pdf!

I april uppmanar vi till skolgårdsdans, boktipsande, diskussioner om skärmanvändande och att testa på att göra era egna geometriska konsthantverk.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för april 2019 som pdf!

I mars uppmärksammar vi flera dagar som har att göra med kamp och orättvisor som Internationella dagen mot diskriminering och Internationella kvinnodagen. På Världsberättardagen kan vi berätta sagor för varandra och på Källkritikens dag kanske vi kan fundera på sanningshalten i sagor, nyheter och sådant vi själva och våra vänner delar i sociala medier. Och så har vi färgfest på tyg vid Holi!

Pedagogiska pärlor mars 2019

:: Hämta Pedagogiska pärlor för mars 2019 som pdf!

I årets almanacka får Sveriges nationella minoriteter stort utrymme. Det märks också i de pedagogiska pärlorna. I februari uppmärksammar vi till exempel Samernas nationaldag, Jokkmokks marknad, Sverigefinnarnas dag och Meänkielidagen.

pedagogiska pärlor februari 2019

:: Hämta Pedagogiska pärlor för februari 2019 som pdf!

Nytt år, nya pärlor. Under januari infaller flera nyårsdagar och pärlorna är därför fyllda med flera nyårsrelaterade övningar och tips. Här är Pedagogiska pärlor för januari 2019.

pedagogiska pärlor januari 2019

:: Hämta Pedagogiska pärlor för januari 2019 som pdf!

2018

Mys, pyssla, protestera mot orättvisor och sammanfatta året i din egen årskrönika. Här är Pedagogiska pärlor för december 2018.

Pedagogiska pärlor december 2018

::Hämta Pedagogiska pärlor för december som pdf!

Gör dinglande dödskallar, rita barn­konventionen och ställ filosofiska frågor. November månads Pedagogiska pärlor.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för november 2018

Byt vegetariska recept, träna på civilkurage och rita era matsäcksminnen i oktobers Pedagogiska pärlor.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för oktober 2018

Diskutera makt och demokrati, läs för varandra och tillverka egna fantastiska fordon. Här är Pedagogiska pärlor för september.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för september 2018

Sätt er i solen, skuggan eller inomhus och prata om namn, nationaldagar och midsommar. Inspireras av Malala och bli en aktivist. Eller gör vindsnurror och gyrokoptrar i somriga färger. Sommarpärlorna gäller för både juni och juli.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för juni och juli 2018

Tillverka egna flyttfåglar på Världsdagen för flyttfåglar eller gå på fågelexkursion på Internationella dagen för biologisk mångfald. Passa på att byta böcker och diskutera rättvis handel.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för maj 2018

Fake news eller bara på skoj? Det är frågan i samtalsövningen som passar bra att göra i anslutning till Första april.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för april 2018

Mars är både vår och nyår (och vinter). Våra övningar handlar mycket om hur saker ser ut, gör formkritiska djur och skapa bilder och förebilder.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för mars 2018

Jokkmokks marknad, samisk smyckeskonst och Alla hjärtans dag. Och vem har nyår?

:: Hämta Pedagogiska pärlor för februari 2018

Nytt år och många nyår i januari. Gör egna tysta minifyrverkerier!  Och vem är vuxen?

:: Hämta Pedagogiska pärlor för januari 2018

2017

”Glittrande gloria, härliga halo” och ”Alla får vara lucia”  kallar vi de stora övningarna i årets sista Pärla. Som vanligt finns också datumlistan med tips. Vi ses nästa år!

:: Hämta Pedagogiska pärlor för december

I novembers Pedagogiska pärla tittar vi närmare på toaletter (19/11) och pälsar (24/11). Som vanligt finns en datumlista med tips. Hämta pdf nedan!

:: Hämta Pedagogiska pärlor för november 2017

Oktoberpärlan har intressanta övningar om genusgranskning och om åldrande. Hur ritar vi rynkor? Tre sidor denna gång.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för oktober 2017

I höstens första pärla handlar det bland annat om läsning, tecken och emojis.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för september 2017

I sommarbladet finns övningar om namnsdagar och om havet.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för juni och juli 2017  

Majbladet handlar bland annat om flyttfåglar och leenden.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för maj 2017

I aprilbladet finns bland annat en diskussionsövning om att klä ut sig.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för april 2017

Det första bladet  innehåller övningar som passar att göra i mars månad.

:: Hämta Pedagogiska pärlor för mars 2017

marsbild


Marit Nygård är redaktör för de Pedagogiska pärlorna. Marit arbetar som utbildare på Mångkulturellt centrum. Hon är gymnasielärare med interkulturell profil och har (tillsammans Anja Norell och Lotta Armijo Holmberg) tagit fram Lås Upp, en normkritiskt metod/material.

Andra pedagoger och medarbetare på Mångkulturellt centrum bidrar också till de Pedagogiska pärlorna.