Världens konstdag

En extra sida för Pedagogiska pärlor april 2020

(se alla Pedagogiska pärlor!)

Världens konstdag, 15 april, är ett bra tillfälle att släppa lös er kreativitet på.
Låt alla skapa ett konstverk utifrån material som finns tillgängligt i verksamheten eller i hemmet om eleverna jobbar hemifrån. Hjälp eleverna att tänka brett, måla, klipp och klistra, skulptera. Tipsa om att material kan finnas i återvinningslådan, ute i skogen och att konstverk också kan skapas digitalt. För de som föredrar instruktioner: måla ett hav i solnedgång enligt instruktionerna nedan.
Var en del av en digital konstutställning och dela med er av det ni skapar på sociala medier under hashtagen #worldartday2020 eller gör en mer intim utställning på ert eget intranät eller forum som ni använder.

Material:
4 färger röd, gul, vit och svart.
målarduk/papper
kol/blyertspenna
penslar i 3 olika storlekar


Gör en skiss med kol/blyerts: ett berg, en horisont, en sol och en liten segelbåt. Börja sen måla uppifrån och neråt, låt färgerna flyta in i varandra. Börja med rött, blanda sedan i lite mer gult allteftersom (rengör inte penseln) tills du fått en helt gul färg ungefär mittemellan papprets övre kant och horisonten.

Tvätta penseln och måla vitt i höjd med horisonten, arbeta sen in gul färg ovanpå det vita och pyttelite rött för att sedan få en orange färg. Arbeta med mer rött eftersom du arbetar dig nedåt på pappret för att få en mer intensivt orange färg som till slut blir nästan röd. Under färgerna kan du nu fortfarande ana din skiss.

Måla solen vit, använd lite gult och stryk lite lätt med penseln över det vita.

Måla berget, båten och eventuellt några fågelsiluetter svarta och gör skuggor under berget och båten genom att blanda svart färg med lite vit färg. Jobba in mer ljusreflektioner från solen med vita horisontella streck.