Pesach inleds den femtonde dagen i den hebreiska månaden Nissan, som är vårens första månad. Denna judiska högtid firas till minne av uttåget ur Egypten och befrielsen från slaveriet. Israeliterna hade varit fångna som slavar i Egypten. I Bibeln berättas hur israeliterna tågade ut ur Egypten och började en vandring genom öknen. De fick ge sig i väg så snabbt och plötsligt att de inte hann låta bröd jäsa. Vandringen tog 40 år, sedan kom de fram till Kanaans land.
De två första kvällarna under pesach firas med rituella måltider som kallas seder. Då samlas familj och vänner runt ett matbord där varje rätt har en symbolisk betydelse. Ordet seder betyder ordning, och kvällen följer en viss ordning, där man med berättelser, sång, dofter, smak och mat knyter an till uttåget ur Egypten
– På bordet finns ett sederfat, med olika symboler: det osyrade Matza-brödet som våra förfäder fick baka i all hast när skulle lämna Egypten, de bittra örterna för den bittra tiden som slavar, ägget som står för pånyttfödelse, berättar Fredrik Sieradzki från Judiska församlingen i Malmö. Sederbordet är till för att vi ska ställa frågor om vad allt som är framdukat betyder. Detta är framför allt barnens högtid. I början av sedern ska barnen också ställa fyra frågor om varför vi äter annorlunda, sitter annorlunda och dricker annorlunda på denna kväll.
