Körsbärsblommans dag

De japanska körsbärsträden har vuxit i Kungsträdgården i Stockholm sedan 1998. Japanska föreningen ordnar firande varje vår. Det har blivit en vårtradition för många stockholmare, och turister, att vallfärda till Kungsträdgården och fotografera de blommande träden. Blomningen brukar vara i slutet av april eller början av maj.

Trädens blomning i Kyoto i Japan finns dokumenterad sedan år 812. Under tusen år skedde blomingen vid ungefär samma tid på året, men sedan 1800-talet har den flyttats från mitten av april till början. År 2021 var mars ovanligt varm och träden blommade tidigare än de gjort under alla de 1200 år som finns dokumenterade. Det beror på att klimatet blivit varmare

KÖRSBÄR Prunus

Det finns många olika körsbär, men de två stora grupperna är sötkörsbär och surkörsbär. De kan korsa sig med varandra.

Sötkörsbär kallas också fågelbär. Det blir ett stort träd, men inte särskilt gammalt, inte mer än 100 år. De blommar i maj-juni. De växer vilt från Skåne till Uppland.

Surkörsbär är ett litet träd eller buske och den får många rotskott. Den är odlad, men finns förvildad. Kallas också klarbär eller morell. Båda sorterna går att göra saft och sylt på, men också äta färska på sommaren.