Kimbangudagen

Varje år firas profeten Mfumu Simon Kimbangu den 12 oktober. Han föddes den 12 september 1887 (två år efter Berlinkonferensen) och dog den 12 oktober 1951 i Lubumbashi, Kongo-Kinshasa. Han föddes i en by som heter Nkamba i Kongo-Kinshasa. Mfumu Kimbangu utförde mycket mirakler och många människor började följa med honom. De såg att han bland annat hjälpte många människor som var sjuka att bli friska. Den koloniala makten började förfölja honom och de fängslade honom 1921. Han var i fängelse framtill sin död den 12 oktober 1951.

Under Kimbangu dagen så klär man sig (om man vill) i afrikanska traditionella kläder. Helst i vitt och grönt, då man menar att dessa färger symboliserar Profeten Simon Kimbangu. Många använder uniformer i både grönt och vitt när de går till kyrkan (även varje dag/vecka, innan och efter högtiden). Kvinnor bär också huvudbonader såsom sjal, när de ber men tar av sig när de är klara med bönen.

Jag har intervjuat en vän som heter Yaya med rötter i Kongo-Kinshasa. Hon berättar att: Det är viktigt att komma ihåg vart man kommer ifrån. Våra förfäder gjorde allt de kunde för att kommande generation skulle ha det bra. Därför tycker jag att det är viktigt att vi kommer ihåg att fira dem och deras hårda arbete.

Yaya fortsätter berätta att: Vi firar alltid Kimbangu den 12 oktober, för att vi vill komma ihåg varför han gick bort. Han dog för att vi afrikaner skulle få ett bättre liv som alla andra icke afrikaner. Vi har också rättigheter. Mfumu Kimbangu ville att alla raser skulle kunna leva tillsammans, sida vid sida.

Yaya och hennes familj som bor i Södertälje brukar fira Kimbangu dagen den 12 oktober varje år. Man lagar afrikanska maträtter till exempel pondu, ngai ngai, fumbwa, kwanga, fufu, mikate, bitekuteku, stekt eller grillade kyckling, stekt fisk med mera. Yaya berättar också att det är oftast kvinnorna som tillsammans lagar maten inför högtiden den 12 oktober.

Musiken spelar en jättestor roll i Kongo-Kinshasa. Under Kimbangu-dagen spelar man musik och sjunger tillsammans.

Waza-Kongo Ramazani studerar etnologi på Södertörns högskola. Mångkulturella almanackan samarbetar med etnologikursen. (Texten är redigerad av Mångkulturella almanackan för att passa på hemsidan).