Vilse i pannkakan

Pannkaka är en kaka som är lagad i en panna. Ofta ingår ägg i smeten, men inte alltid. Plättar, blinier, laxoox, canjeru, injera är bara några exempel … det är lätt att gå vilse i pannkakan. I mars berättar vi om pannkakor.

Favoritfrukost

Laxoox eller canjeero är en surdegspannkaka som somalier brukar göra.

– Man fixar på kvällen och äter på morgonen som frukost med te och smör, berättar Musa M. Isse, bokförläggare från Järfälla. Nu kan det bara bli på helgerna, man hinner inte på vardagarna.

Eritreaner har en liknande surdegspannkaka gjord på mjöl, vatten, olja och salt som äts till maten. Då läggs maten ovanpå.

Blinier på Maslenitsa

Maslenitsa, Smörveckan, firas sju veckor före den ryska ortodoxa kyrkans påsk. Maslenitsa är sista veckan som mjölk, ost och andra mejeriprodukter är tillåtna före fastan. Därför är den typiska maträtten då blinier (boveteplättar). Det är också sista chansen att festa innan den allvarliga fastetiden tar vid. Man åker kälke och förr i tiden släde där hästarna var prydda med färggranna band, barnen har snöbollskrig. Maslenitsa är alltså en slags ryskortodox variant på den katolska karnevalen. Maslenitsa inleddes 24 februari 2020.

Vietnamesiska nyårsplättar

Vietnamesiskt nyår, Tet, firades i slutet av januari. Vietnameser i Stockholm berättar att de brukar fira tillsammans. Alla vänner träffas, för släktingarna är ju fortfarande kvar i Vietnam. Det kan vara tio familjer som ses för att äta, dricka och bara ha kul. Den som man är hos lagar maten men de andra tar med sig något de har lagat, ofta något som tar lång tid att göra eller som är speciellt.

”Det kan vara bánh bèo som är som små plättar som du strör på räkor och massa annat. Sedan finns också bánh xèo; vietnamesiska plättar fast det är inte plättar. Man gör ett litet ristäcke sen lägger man räkor på och viker ihop det och äter det med grönsaker.”

Östersjöns ö-pannkakor

Ålandspannkaka som är något utav en paradrätt för Åland – ett ”måste” för alla turister. Ålandspannkaka lagas på antingen manna- eller risgryn (tidigare troligen baserat på vilken gröt man hade serverat dagen före). Den ska serveras med sviskonkräm (=kräm gjord på torkade plommon) och vispad grädde. Ålandspannkakan är mättande. Förr serverade man gärna en snaps till, nu är det vanligare med kaffe.

Det finns också de som har saffran i pannkakan, då blir den lik saffranspannkakan som görs på Gotland. Till den gotländska pannkakan är det salmbärssylt som serveras till. Salmbär kallas på andra platser blåhallon och växer vilt.

Lätt som en plätt? Vad heter det?

Det finns olika uppfattningar i olika delar av Sverige om vad som är pannkakor och vad som är plättar.
Södra Sverige: ugnspannkaka – pannkaka – plätt.
Norra Sverige: pannkaka – plätta – småplätta.

Finlandssvenskan har ungefär samma uppdelning. Hur säger du?