Kalligrafi med pensel – workshop på Mångkulturellt centrum

Lär dig skriva kalligrafi med penslar! Workshop i februari eller mars.

Omslag Mångkulturella almanackan 2019I år är ord och tecken ett genomgående tema i Mångkulturella almanackan. I januari, till exempel, började vi med alef (alfabetets första bokstav i såväl det arabiska som det hebreiska alfabetet) och i februari utgår vi från det kinesiska tecknet för gris och berättar om det kinesiska nyåret. Så fortsätter vi genom året.

Irene Thisner har gjort den grafiska formen och illustrationerna. Hon är grafisk formgivare och illustratör, utbildad på Konstfack. Hon är lärare i grafisk design och typografi och undervisar bland annat på konstskolan Basis, Forsbergs skola och Nyckelviksskolan.

material för kalligrafi

Nu ordnar vi en workshop där vi med Irene som lärare för pröva på kalligrafi. Vi arbetar i stor skala och prövar att skriva på vägg och på golv med penslar. Med pensel blir vi fria att experimentera. Liknande teknik som med penslarna använder man när man skriver med stålpennor och det kommer att finnas några sådana att pröva också.

Irene kommer att gå igenom det latinska alfabetet med start i romersk kapitalskrift. Serifen, hur kom den till?

bokstäver med serifer

Efter kursen har du har lärt dig en del om bokstävernas historia och funktion. Du får med sig något fint du själv skrivit på papper.

Det behövs inga förkunskaper. Barn från 10 år och uppåt kan vara med tillsammans med en vuxen. Ingen avgift. I samarbete med Studieförbundet Bilda Öst.

Exakt datum för kursen är inte fastställt men det blir någon lördag eller söndag i februari eller mars. Vi håller på mellan 9.30 och 16, med lunchpaus. När datum är bestämt går vi ut med mer information, men du kan också redan nu anmäla intresse för kursen. Då skickar vi all information till dig med e-post. En intresseanmälan är förstås inte bindande. Skriv till katrin.holmberg@mkcentrum.se