Lugnt utan högtider

Helger och högtider. Tro och traditioner. Vill alla hålla på så?

Nej, inte alla.

– För mig finns det ingen dag under året som är mer speciell än någon annan. Min enda tradition är demokrati, säger Luis Salas som inte vill vara med på några som helst helger.

– Jag firar inte, det är bara så enkelt. Det händer att jag äter rester av julmaten hemma hos vänner och det är väl bra. Då kan jag hjälpa dem att bli av med sådant de hunnit tröttna på att äta. Men i övrigt är jag fri att tänka på och göra sådant som jag tycker är viktigt.

November är en mörk månad, särskilt om inte snön kommit. Mörker och tystnad, stillhet och ro. En bra tid för återhämtning? I november finns en dag som kallas ”Köpfria dagen”. I år är den 23 november. Vid den tiden börjar många handla saker inför julen, andra vill markera just att det är onödigt att köpa saker hela tiden. För klimatets skull måste världen producera mindre varor och alltså också köpa färre.

En del vill alltså inte fira, samtidigt finns det också människor som gärna vill fira, men inte vet med vem. De vill inte vara ensamma på högtiderna. Vissa högtider kan vara svårare än andra. Då kan vi andra hjälpa till. Kanske skicka kort eller e-post. Komma med en kaka eller blomma som en överraskning?


Det här är november månads berättelse ur Mångkulturella almanackan 2018. Bilder av Malin Skinnar.