Hollywoodaktuella Timo Nieminen på Kalevaladagen

Kalevaladagen (28 februari) eller finska kulturens dag, uppmärksammas inte bara i Finland, utan även i Sverige och Karelska Republiken i Ryssland. Kalevala är namnet på det finska epos som Elias Lönnroth satte ihop under 1800-talet genom att samla in runor och berättelser bland finnar. Även sverigefinnarna kan ta åt sig en del av äran till detta epos, då en del av det insamlade materialet faktiskt hämtades från Värmlands skogsfinnar. De hade under många hundra år behållit traditionen att sjunga runosånger och den förkristna finsk-shamanistiska traditionen. Idag uppmärksammas dagen på många håll i landet. Bland annat i Göteborg på stadsbiblioteket där den nu Hollywoodaktuella skådespelaren, sångaren och mångkonstnären Timo Nieminen ska framföra sina tolkningar av Kanteletar och Eino Leino.

Timo Nieminen är verkligen en mångkonstnär i ordets rätta bemärkelse. Han har en över 30 år lång bakgrund som scenkonstnär, bland annat inom teater, som skådespelare, musiker och musikalartist. På hans meritlista kan nämnas roller som i Kristina från Duvemåla, i serien Ettor och Nollor, i Susanna Alakoskis ”Laina och fåglarna” och nu i den Hollywoodproducerade långfilmen Viking Destiny. Timo föddes i Finland men flyttade med sin familj till Sverige 1976, 13 år gammal. I Sverige växte han upp i Hammarkullen, ett miljonprogramsområde i Angered utanför Göteborg. Hans mamma arbetade bland annat som diskare och hans pappa arbetade på Volvo.

Vi pratade med Timo Nieminen om hans relation till Kalevala och hans uppsättning på Kalevaladagen.

Hur kommer det sig att du ville sätta upp en kalevala-influerad uppsättning?
Jag är ju en Sagan om ringen-freak, och de historierna går ju hand i hand! Tolkien var ju influerad av Kalevala. Men sen är det ju en tvåspråkig konsert med två grymma musiker, så why not!

Det du ska framföra är ju egentligen inte ur Kalevala, utan ur Kanteletar, var är det egentligen?
– Kanteletar är egentligen en fristående diktsamling skild från Kalevala, men den är väldigt tacksam att välja och vraka ur.

Timo Nieminen.
Foto: Mats Bäcker.

Timo kommer även att framföra tonsättningar av Eino Leino, en av Finlands största diktare.

Hur kommer det sig att du ville framföra Eino Leino?
– Jag älskar Eino Leino! Jag gjorde ett heavy metal-poesi-program med Pentti Saarikoskis dikter och till tonsättningar av Eino Leino. ”Fyllbultarnas visor”. Folk älskade den lika mycket som jag älskade att framföra den. Saarikoski var ju en stor Leino-fan dessutom.
Timo berättar även att han är aktuell i en roll i en ny Hollywood film: Viking Destiny som har sverigepremiär i juli 2018.  Där spelar han prins Bard av Volsung. Filmen är regisserad av David LG Hughes.

Bakom arrangemanget på Stadsbiblioteket i Göteborg står den sverigefinska föreningen Götanmaa Kalevalaiset (Götalands Kalevalaförening). Förutom Timo Nieminen kommer även Aulikki Lundgren från föreningen Roslagens Kalevala berätta om kalevala-smyckenas historia.
Se programmet här: http://www.stadsbiblioteket.nu/kalevaladagen/