April 2017

1 lördag Första april
Att lura sina medmänniskor den första april är en gammal tradition.

Sizdah bedar. Trettondagen av Nouruz, persisk nyårstradition

Kha b-Nisan/Akitu. Assyriska nyåret

Irans nationaldag

2 söndag Internationella autismdagen, FN

Vecka 14

3 måndag

4 tisdag Internationella dagen för minor och minröjning, FN
Sedan 1960-talet har cirka 110 miljoner landminor placerats ut under krig och konflikter i närmare 70 länder. Många av dessa ligger kvar i marken. Varje år dör runt tiotusen människor av exploderande minor och ännu fler skadas allvarligt. Mark som inte är minröjd går heller inte att använda för jordbruk.

5 onsdag Qingming. Gravstädningsdagen, kinesisk tradition

6 torsdag

7 fredag Världsdagen till åminnelse av offren för Rwandas folkmord, FN

Jungfru Marie bebådelsedag, ortodoxa, julianska kalendern

Världshälsodagen, WHO
Världshälsodagen 2017 uppmärksammar ett allvarligt tema: depression. De centrala budskapen är att vem som helst kan drabbas, att det är ett allvarligt tillstånd, men att det också kan både förebyggas och botas. 

Mors dag, Armenien

8 lördag Internationella romadagen
År 2000 fick romerna officiell status som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Därmed blev också romani ett officiellt svenskt minoritetsspråk. Datumet minner om kongressen i London 1971 då grunden lades till en internationell samverkan romer emellan.

9 söndag Palmsöndagen, katoliker, ortodoxa, protestanter

Mikael Agricolas dag. Finska språkets dag, Finland
I 1500-talets Finland var högre utbildning ovanligt bland vanligt folk. Men tack vare en kyrkoherde som upptäckte att Mikael hade läshuvud fick han studera vidare. Bondsonen Agricola kom att resa till Tyskland, träffa Martin Luther och så småningom bli biskop i Åbo stift under Gustav Vasas regeringstid. Han mest betydande insats var att han översatte Nya testamentet till finska. Det brukar också sägas om honom att han la han grunden för den finska litteraturen. Därför firas hans dödsdag som finska språkets dag.

Vecka 15

10 måndag Nationella koltdagen, samer

11 tisdag Pesach. Påsk. Inleds måndag kväll (8 dagar), judar
Pesach, den judiska påsken, kallas också ”det osyrade brödets högtid”. Vid Sedermåltiden har allt på bordet en symbolisk betydelse i berättelsen om den judiska historien.

Fullmåne

Hanuman jayanti. Apgudens firande, hinduer

Theravadabuddhistiska nyåret (3 dagar)

Högtid till minne av Jesus död, Jehovas vittnen

12 onsdag Gatubarnens dag
Dagen är ett initiativ från Consortium for Street Children, ett globalt nätverk som vill göra gatubarnens röster hörda, försvara deras rättigheter och förbättra deras liv.

13 torsdag Skärtorsdagen, kristna

Songkran. Thailändska nyåret (3 dagar)
Det thailändska nyåret infaller strax före regnperioden och firas med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Att få vit färg på sig betyder lycka, att bli blöt av vatten att man blir ren till det nya året. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år!

Vaisakhi. Hinduiskt nyår

14 fredag Långfredagen, kristna

Khalsa. Den sikhiska församlingens grundande

15 lördag Påskafton

16 söndag Påskdagen. Kristi uppståndelse, kristna
”Korsfäst, död och begraven. På tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda.” De orden ingår i trosbekännelsen och de sammanfattar händelserna från Långfredagen fram till Påskdagen – den helg som är de kristna kyrkornas höjdpunkt under året.

Vårblot, Samfundet Forn Sed
Vårblotet vid Uppsala högar, fornlämningsområdet i Gamla Uppsala är en årlig tradition sedan år 2000.

Vecka 16

17 måndag Annandag påsk, kristna
I syrisk-ortodoxa kyrkan kallas Annandag påsk för Thnahto. Dagen högtidlighålls som de dödas vilodag och är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Besökarna bjuder varandra på påskägg och bakverk och leker ”picka ägg” med målade kokta ägg.

Syriens nationaldag. Självständighetsdagen

18 tisdag

19 onsdag Sere sal, yazidiska nyåret
Nyåret är ett sätt att återskapa den ursprungliga skapelsen. I Lalesh, yazidiernas heliga plats, hör det till traditionen att tända 365 små oljelampor, en för varje dag under året – på samma sätt som ett födelsedagsbarn kan firas med ett ljus för varje år i en tårta.
I Sverige lever cirka 7 000 yazidier, de flesta i södra delarna av landet. Det finns också en vänskapsförening och andra grupper som arbetar för att uppmärksamma yazidiernas utsatta situation.

20 torsdag Kinesiska språkets dag, FN
En av sex dagar under året som uppmärksammar FN:s officiella språk: arabiska, engelska, franska, kinesiska, ryska och spanska.

21 fredag Ridván (12 dagar), bahá’íer
Ridván betyder paradis och syftar på den trädgård i Bagdad där Bahá’u’lláh, Guds sändebud för de troende, först framträdde och talade till folket. Detta skedde år 1863.

22 lördag Internationella dagen för Moder Jord, FN

23 söndag Världsbokdagen, Unesco
”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen.” Det säger Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014

23 Nisan. Barnens dag, turkisk tradition

Laylat al miraj. Profetens himmelsfärd, muslimer

Engelska språkets dag, FN

Vecka 17

24 måndag Försöksdjurens dag

Årsdagen av folkmordet på armenier, syrisk-ortodoxa och andra kristna i Osmanska riket 2015

25 tisdag Världsmalariadagen, WHO
Varje minut dör ett barn i malaria. Och majoriteten av alla människor på flykt befinner sig i riskområden. Men – det händer också bra saker: sedan år 2000 har antalet dödsfall i malaria sjunkit med nära hälften.

26 onsdag Internationella ledarhundsdagen

Nymåne

27 torsdag Nederländernas nationaldag. Kungens dag

28 fredag Världsdagen för arbetsmiljö, ILO

29 lördag Nionde i Ridván, bahá’íer

30 söndag Internationella jazzdagen, FN

Valborgsmässoafton
En folkfest då människor samlas kring elden för att hälsa våren med sång, tal och fyrverkerier.  Dagen har sitt namn efter helgonet Valborg som levde på 700-talet. Den firas på likartat sätt i Tyskland, som Walpurgisnacht, och i Finland, som Vappu.