Februari 2017

 1 onsdag Vasant Panchami, hinduer
Vårens och kunskapens gudinna Saraswati firas med en dag i solens färg: gula kläder, gula sötsaker, saffran i maten. Många barn lär sig skriva sina första ord på hennes dag. Ordet panchami syftar på femte dagen i månaden Magh.

2 torsdag Jokkmokks marknad (3 dagar)

Kyndelsmässodagen, katoliker, protestanter
Fyrtio dagar efter födelsen går Maria med Jesus till templet för första gången. Denna dag brukar ljus tändas och välsignas i kyrkan. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret och kallas därför ibland för ”lilla julafton”.

3 fredag Setsubun. Vårens ankomst, japansk tradition
Ordet betyder årstidsgräns. Ut med onda andar, in med våren!

Sri Lankas nationaldag. Till minne av självständigheten från Storbritannien år 1948.

4 lördag Vargens dag
Initiativtagare till dagen är Nordulv (en förening vars syfte är att förbättra villkoren för de skandinaviska rovdjuren, främst vargen) och Svenska rovdjursföreningen (som arbetar för rovdjurens rätt att leva i livskraftiga stammar i naturen). I Sverige är vargen en hotad art. År 2016 fanns det cirka 340 vargar i landet. Ändå är det inte självklart för alla att den ska skyddas. Hundens släkting väcker starka känslor.

Världscancerdagen. Världscancerdagen instiftades i samband med ett internationellt toppmöte mot cancer som ägde rum i Paris år 2000.

5 söndag Runebergsdagen, Finland
En dag till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas dagen med litterära aftnar – och med Runebergstårta. En saftig sockerkaksbakelse med socker och glasyr på toppen.

Vecka 6

6 måndag Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning, Världshälsoorganisationen (WHO)

Samernas nationaldag
– Vi samer är ett urfolk och vill såklart ses som det vi är. Innan svenska staten koloniserade Sápmi hade samer levt där sedan urminnes tider. Så säger Sara Leoni, Sameföreningen i Stockholm. Och Sametinget ser en risk att begreppet nationell minoritet används för att undvika samernas urfolksstatus. De kräver att all lagstiftning som rör samerna ska utgå från att de är ett urfolk. Urfolks rättigheter är starkare än minoriteters. Grundläggande i FN:s deklaration om urfolkens rättigheter från 200 är rätten till självbestämmande.

7 tisdag

8 onsdag

9 torsdag

10 fredag Heliga Annas dag. Sveriges nationalhelgon, ortodoxa

11 lördag Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap, FN

Tu bi-shevat. Trädens nyår. Inleds fredag kväll, judar

Yuanxiao. Lyktfesten till andarna, kineser, koreaner. Lyktfesten firas vid fullmåne och avslutar det kinesiska nyåret.

Japans nationaldag. Nationens grundande

Fullmåne

12 söndag Internationella dagen mot utnyttjande av barnsoldater, FN

Mors dag, Norge

Vecka 7

13 måndag

14 tisdag Alla hjärtans dag
Sankt Valentin dödades för sin kristna tros skull. I anglosaxiska länder har hans dag firats sedan medeltiden. I Sverige blev den populär på 1990-talet. Ingen dag under året säljs det så mycket blommor som idag.

15 onsdag Kyndelsmässodagen, ortodoxa, julianska kalendern

Paranirvana. Nirvanadagen, mahayanabuddhister
En dag då buddhister reflekterar över Buddhas död. Buddha nådde nirvana, upplysning, och slapp återfödas igen. De troende minns även andra som dött och önskar dem välgång på deras fortsatta vandring.

Serbiens nationaldag. Till minne av den första konstitutionen antagen år 1835.

16 torsdag Litauens nationaldag. Självständighetsdagen. Denna dag år 1918 deklarerade landet sig självständigt från Ryssland.

17 fredag Kosovos nationaldag. Till minne av självständighetsförklaringen år 2008.

18 lördag Gambias nationaldag. Till minne av självständigheten från Storbritannien år 1965.

19 söndag

Vecka 8

20 måndag Maslenitsa. Pannkaksveckan, rysk tradition
Det gäller att festa dagarna före den allvarliga fastan. Maslenitsa är ett slags rysk-ortodox variant av den katolska karnevalen. Gärna med boveteplättar, blinier, på tallriken. I Stockholm har Ryska riksförbundet ordnat fest flera år i rad. Kanske händer det något i en park nära dig!

Världsdagen för social rättvisa, FN

21 tisdag Internationella dagen för modersmål, FN
”Mothertounge” och ”language”, båda orden berättar om hur tal blir till. På latin betyder ”lingua” både tunga och språk. minst 6 000 modersmål finns det i världen.

22 onsdag

23 torsdag Heliga Annas dag. Sveriges nationalhelgon, ortodoxa, julianska kalendern

24 fredag Estlands nationaldag. Självständighetsdagen. Detta datum år 1918 förklarade sig Estland självständigt från Ryssland.

Sverigefinnarnas dag
Sedan 2013 är detta en officiell dag i den svenska almanackan. Sverigefinnarna är en av Sveriges nationella minoriteter.

25 lördag Maha Shivaratri. Guden Shivas natt, hinduer

26 söndag Nymåne

Vecka 9

27 måndag Rena måndagen. Stora fastan inför påsk börjar, ortodoxa

28 tisdag Fettisdagen, katoliker, protestanter
Socker, grädde och vitt mjöl, sånt var lyx för hundra år sedan. Men i semlan finns allt detta goda samlat. Det hörs på själva namnet: ’simila’ betyder fint mjöl på latin.

Kalevaladagen, Finland
Kalevaladagen är den finska kulturens dag. Dagen har fått sitt namn efter Finlands nationalepos Kalevala som sammanställdes av Elias Lönnrot.