Januari 2017

Vecka 52

1 söndag Maria Guds moder. Bön för världsfred, katoliker

Nyårsdagen

Shogatsu. Japanska nyåret (3 dagar)
Det japanska nyåret firas i dagarna tre och innebär en fullständig nystart. Därför blir årets första soluppgång viktig, liksom första skrattet och drömmen. Fjolårets sorger och bekymmer kan man lägga bakom sig genom en glömskefest.

Vecka 1

2 måndag

3 tisdag

4 onsdag Burmas nationaldag (till minne av självständigheten från Storbritannien 1948).

5 torsdag Guru Gobind Singhs födelsedag, sikher
Guru Gobind Singh var sikhismens tionde och sista ledare. Hans dag firas som alla sikhiska högtider med en måltid i templet, öppen för alla att delta i.

Trettondagsafton

6 fredag Trettondedag jul, kristna
Inom katolska kyrkan kallas dagen Epifania, uppenbarelse. Ordet syftar på hur Jesus träder ut i världen. Firandet kopplades tidigt ihop med de tre vise männens (konungarnas) besök hos Jesusbarnet i stallet. Inom den ortodoxa kyrkan kallas dagen Theofania och firas till minne av när Johannes döpte Jesus (många år efter födelsen). Därför välsignas denna dag dopvattnet i ortodoxa kyrkor.

7 lördag Juldagen. Kristi födelse, ortodoxa, julianska kalendern. Bland etiopisk-ortodoxa kallas julen ganna.

8 söndag

Vecka 2

9 måndag Seijin no hi. De vuxnas dag, japansk tradition

10 tisdag

11 onsdag

12 torsdag Yennayer. Berbiska nyåret
En variant av den julianska kalenderns nyår, som på de flesta håll firas 13-14 januari. Yannayer betyder ordagrant ”årets första månad” på amazigh, ett av de större inhemska språken i Nordafrika. Nordafrikas ursprungsbefolkning består av många olika grupper. Benämningen berber är grekiska och betyder ”främling”. På amazigh kan man istället säga imazighen ”fria män”.

Fullmåne

13 fredag Nyårsafton, ortodoxa, julianska kalendern

Tjugondag Knut
Tjugo dagar efter julafton är julen slut och färdig att städas ut. Det tål att firas, varför inte med julgransplundring eller maskerad?

14 lördag Makar Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken, hinduer
Makar sankranti markerar i Indien början på skörden och sommarhalvåret. Makar betyder Stenbock och sankranti syftar på solen rörelse över himlen och växlingen från ett tecken till nästa. Makar sankranti firas ofta med drakflygning och helgen kallas i andra delar av Indien Pongal (Tamil Nadu) eller Lohri (Punjab).

15 söndag

Vecka 3

16 måndag Martin Luther Kings dag
”Sann fred är inte bara frånvaron av konflikt, det är närvaron av rättvisa.” Så sa pastor King, som ledde medborgarrättsrörelsen i USA på 1960-talet. Operasångerskan Malena Ernman tar varje tillfälle att tala för allas lika värde. Därför fick hon 2016 års Martin Luther Kingpris, som delas ut av Kristna Fredsrörelsen och Equmeniakyrkan.

17 tisdag

18 onsdag

19 torsdag Theofania, ortodoxa, julianska kalendern.
De eritreansk­ och etiopisk­ortodoxa kyrkorna kallar dagen ”timket”, dop. Den firas med processioner där prästen bär en ”tabot” på sitt huvud, ett föremål från kyrkans altare som svepts in i vackra tyger. Taboten symboliserar både de tio bud­orden från Gud, och Jesus när han döptes i floden Jordan. Prästen välsignar vatten som stänks på de troende. Under firandet passar många på att förnya sitt doplöfte, dvs bekräftar sin tro.

20 fredag

21 lördag Fadimedagen
Ett initiativ från Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), en organisation som arbetar mot hedersvåld och för barns och kvinnors rätt till frihet från förtryck. GAPF, som grundades 2001, har tagit sitt namn efter två unga kvinnor, Pela och Fadime, som kämpade för sin frihet och på grund av detta blev mördade. Fadimedagarna som arrangeras av föreningen pågår under en hel månad med aktiviteter på olika platser i landet.

22 söndag

Vecka 4

23 måndag

24 tisdag Alasitas. Festen till Ekekos ära, andinska traditioner
Ekeko är överflödets och rikedomens gud som kan uppfylla önskningar – eller ge dig kraft att själv kämpa för det du behöver. Alasitas betyder ”köp mig”, på aymara. Önskningarna, i form av miniatyrer, fästs på en liten skulptur av inkaguden Ekeko. Kanske ett pass, ett hus, eller pengar till utbildning?

25 onsdag

26 torsdag Australiens nationaldag (som kallas såväl grundardagen som invasionsdagen. Detta datum år 1788 anlände de första brittiska båtarna till kontinenten)

Indiens nationaldag (till minne av Indiens konstitution, antagen detta datum år 1950)

27 fredag Internationella dagen till minne av förintelsens offer, FN

Nyårsafton, kinesiska, koreanska & vietnamesiska nyåret

28 lördag Nymåne

Chunjie/Seollal/Têt. Kinesiska, koreanska och vietnamesiska nyåret
Nu övergår apans år i tuppens. När Buddha låg på sin dödsbädd kallade han till sig alla världens djur, men bara tolv av dem kom och dessa fick därför ge åren deras namn. Först kom råttan, därefter oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och till sist grisen. Det kinesiska nyåret avslutas med lyktfesten som firas vid fullmånen.

29 söndag Losar. Tibetanska nyåret

Vecka 5

30 måndag

31 tisdag