Juni 2016

1 On Världsmjölkdagen, FAO

Internationella barndagen, Kina samt många slaviska länder

2 To Italiens nationaldag. Republikens dag

3 Fr

4 Lö

5 Sö Nymåne

Världsmiljödagen, FN
Idag en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Och det finns mycket vi kan göra. Att själv leva så miljövänligt som möjligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare.

Fars dag, Danmark, Litauen

Danmarks nationaldag. Grundlagsdagen

 

Vecka 23

6 Må Fastemånaden Ramadan startar, muslimer
Fastemånaden inleds då nymånen siktats, men tidpunkten varierar i olika länder. Under dygnets ljusa timmar varken äter eller dricker man, utan renar sina tankar och tränar sig i medkänsla och underkastelse under Allah, Gud. Iftar, måltiden efter solnedgången, delas ofta med många.

Sveriges nationaldag
Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung. Samma datum år 1809 fick Sverige en ny regeringsform där religions-, tryck- och yttrandefrihet infördes. Sedan början av 1990-talet firas nyblivna svenska medborgare denna dag.

7 Ti

8 On Världshavens dag, FN

9 To Kristi himmelfärd, ortodoxa

Drakbåtsfesten, Kina

10 Fr Portugals nationaldag

11 Lö

12 Sö Shavuot. Veckofesten (2 dagar), judar
En skördefest då synagogan smyckas med bladverk. Denna helg högtidlighålls också den händelse då Gud gav Israels folk Toran, den judiska trons skriftliga grund, vid berget Sinai. Toran består av de fem Moseböckerna, som även kristna och muslimer håller för heliga.

Världsdagen mot barnarbete, ILO

Rysslands nationaldag. Rysslands dag

Filippinernas nationaldag. Självständighetsdagen

 

Vecka 24

13 Må

14 Ti

15 On

16 To

17 Fr Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka, FN

Islands nationaldag. Självständighetsdagen

18 Lö

19 Sö Pingstdagen, ortodoxa

Fars dag, Chile, Etiopien, Turkiet och många andra länder

 

Vecka 25

20 Må Fullmåne

Världsdagen för flyktingar, FN

21 Ti Sommarsolståndet

Willakuti. Andinska nyåret, aymara, Bolivia

Ursprungsbefolkningens dag, Kanada

Fars dag, Egypten, Jordanien, Libyen, Syrien, Uganda

22 On

23 To Fars dag, Nicaragua, Polen

San Juan, Bolivia

24 Fr Midsommarafton, Sverige, Juhannus, Finland, Sankthansaften, Danmark, Norge
Sedan urminnes tider har man firat sommarsolståndet – årets längsta dag. Enligt nordisk folktro var midsommarnatten laddad med magisk kraft. Genom att plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden kunde man i drömmen få se den man skulle leva med. Idag är midsommar en fest med många historiska inslag, men också ett tillfälle för dans, erotik och romantik.

Johannes Döparens dag, kristna

Inti Raymi. Andinska nyåret, quechua, Sydamerika

25 Lö Midsommardagen, Sverige

Sloveniens nationaldag. Självständighetsdagen

Kroatiens nationaldag. Självständighetsdagen

26 Sö Den helige Johannes Döparens dag, Svenska kyrkan

 

Vecka 26

27 Må

28 Ti

29 On Sankt Petrus och Paulus dag, katoliker, ortodoxa

Allmän namnsdag, Grekland
Det är tur att det finns en särskild dag i grekiska almanackan då de som inte har sina egna datum får fira – för namnsdagar är viktiga dagar bland greker. Den allmänna namnsdagen är den 29 juni, som också är apostlarna Petros och Pavlos dag. Namnsdagen är för greker mycket viktigare än födelsedagen. På namnsdagen behöver man inte bjuda in sina vänner, det är öppet hus. Man har tända ljus, något att dricka och sötsaker att bjuda på och så får man se vilka som kommer. Vännerna har med sig någon symbolisk present som en flaska vin eller blommor. När barn har namnsdag får de större presenter. De flesta greker i Sverige upprätthåller den här traditionen i någon form.

30 To Demokratiska republiken Kongos nationaldag