December 2015

1 Ti Rosa Parks dag, USA

Internationella aidsdagen, WAD
Internationella aidsdagen (World AIDS Day) uppmärksammades för första gången den 1 december 1988. Det är en internationell dag som initierades av FN för att uppmärksamma den globala hivepidemin och offren den skördat.

Rumäniens nationaldag

2 O

3 To Internationella dagen för funktionshindrade, FN

4 F Sankta Barbaras dag. Tunnelarbetarnas skyddshelgon

5 L Nationell manifestationsdag mot främlingsfientlighet och rasism, 5i12-rörelsen

6 S Andra advent, katoliker, protestanter
Advent markerar tiden inför firandet av Jesu födelse. I katolska kyrkan är advent fastetid. Under advent tänds ljusstakens fyra ljus ett efter ett. Många följer julkalendern i tv och öppnar luckor i adventskalendrar. De senare, liksom även sjuarmade adventsstakar och adventsstjärnor, har tyskt ursprung och kom till Sverige på 1930-talet.

Finlands nationaldag

 

Vecka 50

7 M Chanukka. Tempelinvigningsfesten (8 dagar), judar
En fest till minne av återerövrandet av templet i Jerusalem år 165 f. Kr. Varje kväll under Chanuka tänder man ett ljus i en speciellt utformad åttaarmad ljusstake, så att till slut alla åtta ljusen brinner.

8 Ti Bodhidagen, buddhister

9 O

10 To Mänskliga rättigheternas dag, FN

Nobeldagen, Sverige
Dagen då nobelpriserna delas ut i Sverige och Norge.

11 F Nymåne

12 L

13 S Lucia, Sverige
Lucia har sina rötter i medeltida traditioner, men dagens firande med sång, levande ljus och vita särkar föddes först 1927. Då arrangerade Stockholms Dagblad det första offentliga luciatåget. Seden spred sig snabbt över landet och numera lyser luciatåg upp vintermörkret också i Norge och Finland.

Tredje advent, katoliker, protestanter

 

Vecka 51

14 M

15 Ti

16 O

17 To

18 F Internationella migrationsdagen, FN

19 L

20 S Fjärde advent, katoliker, protestanter

 

Vecka 52

21 M

22 Ti Vintersolståndet

Shab-e Yaldã. Födelsens dag, Iran

23 O

god jul

24 To Julafton, många länder
I den nordiska traditionen är julafton julens höjdpunkt.

25 F Fullmåne

Juldagen. Kristi födelse, många länder
Firas till minne av Kristi födelse. Men julen har också förkristna anor, midvinterfester har firats på många håll på det norra halvklotet.

26 L Kwanzaa. Afroamerikansk jul, afroamerikaner

27 S

28 M Värnlösa barns dag, katoliker, protestanter

29 Ti

 

Vecka 1

30 O

31 To Nyårsafton, jorden runt
Tur på nyårsafton: Vasilopita är ett grekiskt bröd som äts på nyårsafton. I brödet finns ett mynt inbakat och den som får myntet i sin brödbit får tur det kommande året. Många latinamerikaner och spanjorer äter vindruvor vid midnatt, en för varje klockslag. Det ger tur hela året. Värt att prova för ett tursamt 2016!

druvor