November 2015

1 S Día de los Muertos, De dödas dag, många latinamerikanska länder

Allhelgonadagen, katoliker, protestanter
Sedan 700-talet har katolska kyrkan firat de helgon som inte hade egna dagar i almanackan på allhelgonadagen den 1 november. Dagen efter firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar. I Sverige togs allhelgonadagen bort 1772 eftersom helgondyrkan inte gick ihop med den lutherska läran. Men högtiden återinfördes som helgdag 1954. Dagen blev kallad alla helgons dag och den firas den första lördagen i november. Sedan dess har Sverige en högtid då människor tänder ljus på döda anhörigas gravar. En katolsk sed har återvänt i ny form – nu minns vi våra döda inte som tidigare på alla själars dag utan på den dag som vi tidigare ägnat våra helgon. Alla helgons dag har vunnit i popularitet de senaste åren, trots konkurrensen från halloween.

Algeriets nationaldag

 

Vecka 45

2 M Alla själars dag, katoliker

3 Ti

4 O

5 To Guy Fawkes, England
Firas till minne av ett misslyckat attentat i London år 1605. Då försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften. På kvällen lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över.

6 F Svenska dagen, Finland

7 L

8 S Fars dag, Estland, Finland, Island, Norge, Sverige

 

Vecka 46

9 M

10 Ti Mårtensafton, Skåne, Tyskland

11 O Nymåne

Diwali/Deepavali. Ljusets seger över mörkret, hinduer, jainister, sikher
En glädjens fest som firar ljusets seger över mörkret. Under Diwalis fyra dagar brinner lyktor och oljelampor överallt, man umgås med familjen och ger varandra presenter.

Polens nationaldag. Självständighetsdagen

12 To

13 F

14 L

15 S

 

Vecka 47

16 M Internationella dagen för tolerans, FN

17 Ti

18 O Lettlands nationaldag

19 To

20 F Barnkonventionens dag, FN
Krigsbarnens dag, Riksförbundet Finska Krigsbarn
Riksförbundet Finska Krigsbarn i Sverige har tagit initiativet till ”En dag för krigets barn”. Den infaller den 20 november, samma datum som FN:s generalförsamling 1989 antog konventionen om barnens rättigheter. Förbundet vill lyfta fram barnens situation i krigsdrabbade länder och regioner. Riksförbundet vill med medlemmarnas egna kunskaper och erfarenheter även stödja dagens krigsbarn.

Industrialiseringsdagen för Afrika, FN

21 L

22 S Libanons nationaldag. Självständighetsdagen

 

Vecka 48

23 M

24 Ti

25 O Fullmåne

Kadripäev, Katarinadagen, Estland

Internationella dagen för bekämpande av våld mot kvinnor, FN

Bosnien-Hercegovinas nationaldag

26 To Thanksgiving, USA

27 F

28 L En köpfri dag, många länder

29 S Första advent, katoliker, protestanter

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket, FN

 

Vecka 49

30 M Kåldolmens dag, Sverige