Den kinesiska midhöstfesten, som också kallas månfesten, är en av de viktigaste högtiderna i Kina. Detta år infaller den på söndagen 27 september, den första fullmånen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern.
Månfesten firas traditionellt för att markera slutet på skördetiden och början på det mörka halvåret. Festen är också en symbol för familjesammanhållning. Om man varken bor med sin familj eller kan åka hem, bör man åtminstone ringa hem.
I många områden i Kina organiseras drakdans under festen, men det som är mest iögonfallande är de röda lyktorna som hänger överallt på hus, gator, fönster etc. Ett måste att göra med familj och vänner är att beundra fullmånen på en högt belägen plats.
Det sägs att fullmånen är som rundast och klarast på månfesten, att den ser ut som en stor äggula. Månkakorna som brukar ätas på festivalen har exakt samma runda form som månen. De är ofta fyllda med söt lotuspasta och en rund saltad ankäggula. I det gamla Kina brukade folk baka månkakor, men nu förtiden finns det massor av olika månkakor i färgglada förpackningar att köpa.
Titta på sagan om månfesten: