Fem färger och dubbelt så tjock – så blir 2016 års almanacka

2016webbfb1Nästa års Mångkulturella almanacka kommer ut 25 oktober. Dubbelt så tjock som 2015. Mellan varje månadsuppslag finns ett uppslag med fakta, notiser, intervjuer och bilder – ”tidningssidorna”. Första tillfället att se och köpa den blir på Skolforum i Älvsjö under höstlovet. Om almanackan fungerar i skolan så fungerar den för alla, tänker vi.

För formgivningen samarbetar vi i år med Klara Persson och Eric Palmér. De har arbetat ihop många gånger förut och är också studiekamrater.

– Att ha barn som målgrupp gör arbetet lekfullt, säger Klara och Eric. Men det är viktigt att vuxna också ska tilltalas av formen.

Typografin har Klara och Eric gjort tillsammans. Bilderna svarar Klara för. Det är alltid svårt att göra typografi för något innan texterna finns på plats. Men det har de klarat fint.

– Det är fem färger som bygger upp hela almanackan: rosa, rött, orange, grönt och brunt, berättar Klara. Jag ville jobba med hela färgfält för att det ger mycket energi. Samtidigt är färgerna så ljusa att det går bra både att ha tryckt text ovanpå och som användare göra anteckningar.


Klara Persson fick 2013 Sveriges författarförbunds pris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Samma bok, Molly & Sus, vann även Snöbollen, priset för årets svenska bilderbok. Två gånger har hon nominerats till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker, 2013 för boken Maximilian och Minimilian och 2014 för Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn (den sistnämnda med text av Malin Axelsson).
Eric Palmér mottog 2014 Svenska Tecknares pris Kolla i kategorin Bokdesign för Det som blir kvar. Hans företag heter Studio Moss.
Både Eric och Klara har examen från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg