Tema september 2015: Fred

Sadako_Sasaki2Genom berättelsen om Sadako Sasaki, som dog 1955 i Hiroshima, offer för atombomben, blev papperstranor symbol för fredsrörelsen. Innan hon dog vikte hon tranor eftersom enligt legenden den som viker tusen tranor får sin högsta önskan uppfylld.

Läs mer om ungdomsboken Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr på origamiskolan

Fredsmärket skapades i rörelsen mot kärnvapen på 50-talet i Storbritannien. Förutom bokstäverna N och D ur semaforalfabetet ser vi cirkeln som står för det ofödda barnet och det brutna korset för människans död.

 

Här är några av de datum under hela året som handlar om fred – ge oss gärna förslag på fler!

Världsdagen för social rättvisa 20.2

Grannfesten 31.5

Världsdagen för flyktingar 20.6

Vänskapens dag 20.7 + 30.7

Hiroshimadagen 6.8

Raoul Wallenbergs dag 27.8

Internationella fredsdagen FN 21.9

Jom Kippur 22.9

Nobeldagen 10.12

peace