Januari 2015

Vecka 1

1 To Nyårsdagen

Shogatsu. Japanska nyåret (3 dagar)
Det japanska nyåret firas i dagarna tre och innebär en fullständig nystart. Därför blir årets första soluppgång viktig, liksom första skrattet och drömmen. Fjolårets sorger och bekymmer kan man lägga bakom sig genom en glömskefest.

2 F

3 L Mawlid al Nabi. Profetens födelsedag, muslimer

4 S

 

Vecka 2

5 M Fullmåne

Mahayanabuddhistiska nyåret

Guru Gobind Singhs födelsedag, sikher
Sikhismen uppstod på 1400-talet i Indien. Grundarens födelsedag är en glädjens fest, med processioner, musik och gemensamma måltider.

6 Ti Trettondedag jul, katoliker, protestanter

Epifania. Día de los Reyes. Tre konungars dag, katoliker
Berättelsen om de tre vise männen, som besökte stallet med gåvor av guld, rökelse och myrra, handlar om Jesu uppenbarelse (epifania) för den hedniska världen. Kallas även Tre konungars dag.

Theofania. Herrens dop, ortodoxa

7 O Juldagen. Kristi födelse, ortodoxa (gamla stilen, g.s.)
Majoriteten av de ortodoxa kyrkorna firar jul och andra högtider tretton dagar efter de katolska och protestantiska kyrkorna. Den ortodoxa julen är en kyrklig helg. På juldagen bryter man fastan och äter en festlig måltid med hemgjorda korvar, ost och rökt kött. Man gör extra mat för att ge bort till grannar. Dagen tillägnas också förfäderna genom en ritual när man bjuder anhöriga till avlidna att äta mat för den dödes själ.

Ganna. Etiopisk-ortodoxa julen

8 To

9 F

10 L

11 S

 

Vecka 3

12 M Yannayer. Berbiska nyåret

Seijin no hi. De vuxnas dag, Japan

13 Ti Nyårsafton, ortodoxa (g.s.)

Tjugondedag Knut, Sverige
Tjugo dagar efter julafton är julen slut och färdig att städas ut. Det tål att firas, varför inte med julgransplundring eller maskerad?

14 O Makar Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken, hinduer

Revolutionens och ungdomens dag, Tunisien

15 To

16 F

17 L

18 S

 

Vecka 4

19 M Timket. Heliga tre konungars dag, koptisk-ortodoxa

Theofania ortodoxa (g.s.)

Martin Luther Kings dag, USA
”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor King, förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen, mottog Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

20 Ti Nymåne

21 O Fadimedagen, GAPF
Organisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime är uppkallad efter Pela Atroshi och Fadime Sahindal . De är Sveriges mest kända och uppmärksammade fall av hedersmord men sorgligt nog drabbas andra fortfarande.

22 To

23 F

24 L Alasitas. Festen till Ekekos ära (3 veckor), andinska kulturer
Hur firar man rikedomens gud, Ekkekko? Jo, genom att fästa miniatyrer av det man önskar sig under året – bilar, hus, mat eller varför inte pengar – på en Ekekodocka. Att inkaguden Ekeko uppfyller ens önskningar är självklart!

Vasant Panchami. Kunskapens gudinnas dag, hinduer, sikher

25 S

 

Vecka 5

26 M Australiens nationaldag

27 Ti Internationella dagen till minne av förintelsens offer, FN
Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen är benämningen på det systematiska folkmord på över sex miljoner judar som nazisterna begick under andra världskriget. Deras mål var att utplåna hela det judiska folket.

28 O

29 To

30 F

31 L