Tema januari 2015: Jul

I 2015 års  väggalmanacka har varje månad ett tema. Men dagar på det temat återfinns också i andra månader. Det är så det är – de frågor som är viktiga för oss människor upprepas och varieras, om och om igen. Säkert har vi bara fått med en bråkdel av allt som skulle kunna vara med. Hur och vad firar du? Skriv eller ring till oss. Eller besök oss på Mångkulturellt centrum.

De ortodoxa kyrkorna firar jul 13 dagar efter de katolska och protestantiska. Många troende fastar före jul. I katolska barns julfirande är Tre konungars dag viktig. Liksom de kom med gåvor till Jesusbarnet i stallet kommer de nu med julklappar till barn. Det kan vara bra att lägga ut hö och vatten till kamelerna kvällen innan. Hos många protestantiska barn lämnar tomten klappar under julnatten. Julen firas också som en glad midvinterhögtid av många som inte är kristna.

Ortodoxa julen 7.1, Ganna 7.1, Epifania-tre konungars dag 6.1, Timket 19.1, Rysk-ortodoxa nyåret 13.1, Julafton 24.12, Kwanzaa 26.12

 Giotto_-_Scrovegni_-_-18-_-_Adoration_of_the_MagiDe heliga tre kungars hyllning vid stallet, målad av Giotto di Bondone.