December 2014

V 49

1 M Rosa Parks dag, USA
En dag 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Internationella aidsdagen

Rumäniens nationaldag

2 Ti

3 O Internationella dagen för funktionshindrade, FN
Den som har en funktionsnedsättning blir funktionshindrad först när omgivningen inte är tillgänglig. I Sverige finns en lag som säger att alla enkelt avhjälpta hinder skall tas bort.

4 To

5 F Thailands nationaldag. Konungens födelsedag

6 L Finlands nationaldag. Självständighetsdagen

Fullmåne

7 S Andra advent, katoliker, protestanter

V 50

8 M Bodhidagen, buddhister
Till minne av hur Prins Siddhartha Gautama satte sig under Bodhi-trädet, nådde sin upplysning och blev Buddha.

9 Ti

10 O Mänskliga rättigheternas dag, FN
Deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs 1948.

Nobeldagen, Sverige
Alfred Nobel instiftade fem priser (i fysik, kemi, medicin, litteratur och fred) att varje år delas ut till personer som ”gjort menskligheten den största nyttan”.

11 To

12 F

13 L Lucia, Sverige
Luciafirandet, som vi känner det idag, föddes när Stockholms Dagblad år 1927 arrangerade det första offentliga luciatåget. Seden fick snabbt efterföljare över hela landet, inte minst genom lokaltidningarnas initiativ. Bakgrunden till dagen är en blandning av medeltida traditioner, som innefattar både Sankta Lucia, vars helgondag infaller 13 december, och Lucifer, mörkrets herre som sägs vara särskilt aktiv under årets längsta natt (vilket Lucianatten var enligt den julianska kalender som gällde fram till 1793). Idag har Luciafirandet spritts till flera andra länder, delvis kanske genom den uppmärksamhet som uppvaktandet av nobelpristagarna röner.

14 S Tredje advent, katoliker, protestanter

V 51

15 M

16 Ti Chanuka. Tempelinvigningsfesten, judar, åtta dagar
En fest till minne av återerövrandet av templet i Jerusalem år 165 f. Kr. Varje kväll under Chanuka tänder man ett ljus i en speciellt utformad åttaarmad ljusstake, så att till slut alla åtta ljusen brinner. Möjligen inspirerade denna sed till adventsljusen inom vissa grenar av kristendomen.

17 O

18 To Internationella migrationsdagen, FN

19 F

20 L

21 S Vintersolståndet
Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjar livet om.

Fjärde advent

V 52

22 M Nymåne

23 Ti

24 O Julafton, många länder

I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Vem tänker du på i jul?

25 To Juldagen, Kristi födelse, många länder

26 F Kwanzaa. Afroamerikansk jul, afroamerikaner

27 L

28 S Värnlösa barns dag, katoliker, protestanter
Firas för att minnas de barn som, enligt Bibeln, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus. Inom östlig kristendom firar man den 29 december.

När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna. Då uppfylldes det som sagts genom profeten Jeremia: Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer. (Matt 2:16–18)

V 1

29 M

30 Ti

31 O Nyårsafton, många länder