November 2014

1 L Día de los Muertos. De dödas dag, Mexiko och många andra länder i Latinamerika
Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sin anhöriga. Man samlas man vid deras gravar eller vid altare hemma, och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck.

Allhelgonadagen, katoliker, protestanter
Sedan 700-talet en fest för de helgon som saknar egna dagar i almanackan.

Alla helgons dag, Sverige
Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk novemberkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Men tanken på att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer.

Algeriets nationaldag

2 S Alla själars dag, katoliker

 

V 45

3 M Ashura Imam Husseins martyrskap,  muslimer
För shiamuslimer är denna dag, den tionde i månaden Muharram, höjdpunkten på högtidlighållandet av Husseins martyrdöd under slaget vid Karbala år 61 (680). I processioner och sorgespel iscensätter man Husseins kamp och död. För sunniter är dagen en fastedag till minne av dels när Noak lämnade arken, dels när Moses räddades ur Egypten

 

4 Ti

5 O Guy Fawkes dag, England, Nya Zeeland
Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över.

6 To Svenska dagen, Finland

Fullmåne

7 F Loi Krathong, Thailand
Vid fullmåne i den tolfte månaden, när floder och kanaler är fulla av vatten, firas Loy Krathong festivalen över hela Thailand. Man tillverkar skålar av löv som fylls med blommor, ljus och rökelse och placerar dessa i vattnet. När skålarna flyter iväg föreställer man sig att all otur flyter med och försvinner bort. I högtidlighållandet av Tsunamins offer i Thailand 2005 inspirerades man av flytande skål festivalen. Loy Krathong har sitt ursprung i en hyllning till Buddhas heliga fotavtryck på stranden vid floden Namada i Indien.

8 L

9 S Fars dag, Estland, Finland, Island, Norge, Sverige

 

V 46

10 M Mårtensafton, Skåne, Tyskland
Traditionellt en sista chans att ”smörja kråset” inför fastan. Namnet minner om 300-talshelgonet Martinius, ursprungligen en romersk soldat från vad som idag är Ungern. När folket ville göra honom till biskop gömde han sig först bland gässen

11 Ti Polens nationaldag. Självständighetsdagen

12 O

13 To

14 F

15 L

16 S Internationella dagen för tolerans, FN

 

V 47

17 M

18 Ti Lettlands nationaldag
Idag firas nationaldag i vårt grannland Lettland. Den 18 november 1918 utropade Lettland sig oberoende från Sovjet-Ryssland.
På 1600- och 1700-talen var norra delen av Lettland en del av Sverige. Riga, som nu är Lettlands huvudstad, var då Sveriges största stad.

19 O

20 To Industrialiseringsdagen för Afrika, FN

Barnkonventionens dag, UNICEF

Barnens rättigheters dag, Finland

21 F

22 L Libanons nationaldag. Självständighetsdagen

Nymåne

23 S

 

V 48

24 M

25 Ti Internationella dagen för bekämpande av våld mot kvinnor, FN

Bosnien-Hercegovinas nationaldag

26 O

27 To Thanksgiving, USA
Firas fjärde torsdagen i november varje år.

28 F

29 L En köpfri dag, många länder
Är mer och nytt alltid bättre? Blir vi lyckligare ju mer vi handlar? Vilka tjänar på vårt shoppande? Och vart tar alla gamla kläder och prylar vi slänger vägen?

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket, FN

30 S Första advent, katoliker, protestanter

Kåldolmens dag, Sverige