September 2014

V 36

1 M Guru Granth Sahibs installation i Gyllene templet, sikher
Guru Granth Sahib är sikhernas heliga skrift och andliga ledare. Den finns i varje sikhiskt tempel, behandlas som en människa och vilar i en himmelsäng. Årsdagen av bokens färdigställande har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, en vegetarisk måltid som fritt erbjuds alla tempelbesökare.

Kyrkligt nyår,  ortodoxa

Labor day. Arbetets dag, USA och Kanada

2 Ti Vietnams nationaldag. Självständighetsdagen

3 O

4 To

5 F

6 L

7 S Fars dag, Australien, Nya Zeeland

Brasiliens nationaldag. Självständighetsdagen

 

V 37

8 M Månfesten, Kina

Chuseok. Tacksägelsefest, Sydkorea
Chusoek är en viktig familjehögtid i Korea, och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av olika färger, som rosa, ljusgrönt eller gult.

Internationella läskunnighetsdagen, Unesco
Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler som kan utbilda sig till exempelvis läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa, fred och demokrati.

Makedoniens nationaldag. Självständighetsdagen

9 Ti Fullmåne

10 O Världsteckenspråkdagen

11 To Koptiska nyåret

Enkutatash. Etiopiska nyåret
Det etiopiska nyåret firas enligt den julianska ortodoxa kalendern. Enkutatash infaller när den tre månader långa regnperioden nått sitt slut och vädret är soligt och vackert. På nyårskvällen samlar man torra löv och trästickor och gör brasor framför husen, gamla och unga sjunger sånger. Nästa dag går man i kyrkan iförd nya traditionella etiopiska kläder. Man äter en familjemåltid som består av tunnbröd och köttstuvning. Barnen går från hus till hus och sjunger nyårssånger som de får en slant för, de belönas också för teckningar de ritat. På kvällen besöker man vänner för att dricka tella, etiopiskt öl. Man ger varandra blommor och gratulationskort.

12 F

13 L

14 S Valdag, Sverige

 

V 38          

15 M

16 Ti

17 O

18 To Chiles nationaldag. Självständighetsdagen
Den 18 september 1818 blev Chile självständigt, efter århundraden av spanskt styre. Frigörelseprocessen inleddes redan 1810.

19 F

20 L

21 S Internationella fredsdagen, FN

 

V 39

22 M

23 Ti  Höstdagjämningen

24 O  Nymåne

25 To Navaratri. Nio nätter, hinduer
Under denna helg, också kallad Durga Puja, tillbes Durga, modersgestalt och en symbol för styrka. Navaratri är en lyckosam period för nystart i livet; kvinnorna förnyar hushållet och garderoben, samt planterar skott som tack för skörden.

Rosh Hashana. Judiska nyåret
Nyåret inleder de sammanlagt tio botdagar som, fram till Försoningsdagen, ägnas åt bön och självprövning.

26 F Europeiska språkdagen, EU
EU:s befolkning på nästan 500 miljoner invånare talar omkring 80 inhemska europeiska språk. Till det kommer språken i de många invandrargrupperna. En rik mångfald som firas på just denna dag. Varje år.

 

27 L

28 S

 

V 40

29 M Resandefolkets högtidsdag
Handel, hantverk, tjänster, artisteri, musik är tillsammans med det egna språket och täta släktkontakter centralt i resandefolkets kultur och kulturhistoria.

30 Ti