Juli 2014

1 Ti Somalias nationaldag. Självständighetsdagen
Nationaldagen firas till minne av den dag Somalia blev självständigt och enat år 1960. Det är en viktig dag för alla somalier i världen – en festens dag då man kan glömma kriget och enas kring kärleken till hemlandet!

Kanadas nationaldag

2 O

3 To

4 F USA:s nationaldag. Självständighetsdagen
Den 4 juli 1776 förklarade sig USA vara en självständig nation, fristående från Storbritannien. 13 stater deklarerade då att alla människor har rätt till liv, frihet och strävan efter lycka.

5 L

6 S

 

V 28

7 M Tanabata. Stjärnfesten, Japan
När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ned sina önskningar. Ibland får papperremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in.

8 Ti

9 O Babs martyrdöd, bahaier

10 To

11 F FN:s befolkningsdag

12 L Fullmåne

Asala Puja. Dharmadagen, buddhister
Denna dag firas till minne av Buddhas första framträdande efter att han blivit upplyst. Helgen inleder en tre månader lång retreat, Vassa, då munkar och nunnor drar sig tillbaka till klostren.

13 S Obon. Minnesdag för de döda, buddhister

Fars dag, Uruguay

 

V 29

14 M Frankrikes nationaldag
Firas till minne av stormningen 1789 av Bastiljen, (en försvarsfästning i Paris). Den händelsen blev startskottet för franska revolutionen.

15 Ti

16 O

17 To

18 F Mandeladagen
Mandeladagen firas på Nelson Mandelas födelsedag sedan den instiftades av FN 2009. Då uppmanas vi alla att ge 67 minuter av vår tid för att hjälpa andra människor, lika många minuter som Nelson Mandela ägnade år åt detta. Nelson Mandela föddes 18 juli 1918 och dog 5 december 2013.

19 L Fruntimmersveckan (19–24 juli), Sverige
Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina: Sex flicknamn i rad bland namnsdagarna i den traditionella svenska almanackan har gett denna vecka dess benämning.

20 S Vänskapens dag, Uruguay, Brasilien, Argentina

Colombias nationaldag. Självständighetsdagen

 

V 30

21 M

22 Ti

23 O Rötmånaden börjar, Sverige

Egyptens nationaldag. Revolutionsdagen

24 To Laylat al Quadr. Allmaktens natt, muslimer
Högtid till minne av den natt Koranen sändes ned till människorna. Detta är också den ödesnatt när allt som ska hända under det kommande året bestäms – vilka som ska födas eller dö.

 

25 F

26 L

27 S Sjusovardagen, Finland
Uppkallad efter en legend från 200-talet om sju kristna män från Anatolien som var förföljda för sin tro, gömde sig i en grotta, somnade och vaknade först efter 200 år. Enligt gammal folktro skulle den som sov länge på sjusovaredagen försova sig resten av året. Uttrycket sjusovare lever kvar om den som sover länge. Helgondag i Sverige fram till 1900, i Finland är den fortfarande kvar i almanackan.

Nymåne

 

V 31

28 M

29 Ti  Eid al Fitr. Avslutningen av Ramadan, muslimer
Efter en månads fasta firar man i dagarna tre. I moskén inleds helgen med en speciell eid-bön. Sedan festar man med familjen: äter gott, ger presenter till barnen och går och hälsar på släkt och vänner.

30 O Vänskapens dag, Paraguay
En hyllningsdag till vänskap och fred. Goda vänner firar tillsammans och anordnar vänskapens dag-fester. I skolor och på arbetsplatser brukar alla tilldelas en hemlig vän genom lottning, som man köper man present till och firar särskilt mycket.

Marockos nationaldag

31 To