Juni 2014

1 S Fars dag, Litauen

Världsmjölkdagen

Internationella barndagen, Kina samt många slaviska länder

V 23

2 M Drakbåtsfesten, Kina
Till minne av hjälten Qu Yuan, den kinesiska poesins fader. För 2 000 år sedan dränkte han sig själv i protest mot korrumperade ledare. De som försökte rädda honom undan fiskarna i floden slog på trummor. Samma ljud driver idag de tävlande drakbåtarna framåt

Italiens nationaldag. Republikens dag

3 Ti

4 O Shavuot. Veckofesten, judar
En skördefest då synagogan smyckas med bladverk. Denna helg högtidlighålls också den händelse då Gud gav Israels folk Toran, den judiska trons skriftliga grund, vid berget Sinai. Toran består av de fem Moseböckerna, som även kristna och muslimer håller för heliga.

5 To Världsmiljödagen, FN
Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själv leva så miljövänligt som möjligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare.

Fars dag, Danmark

Danmarks nationaldag. Grundlagsdagen

6 F Sveriges nationaldag
Två historiska steg mot dagens Sverige har tagits detta datum. År 1523 valdes Gustav Vasa till kung, och år 1809 fastslog en ny regeringsform de medborgerliga fri- och rättigheterna med bl.a. religions-, tryck- och yttrandefrihet. Sedan början av 1990-talet är detta även en dag då man runt om i landet firar dem som föregående år blivit svenska medborgare.

7 L Pingstafton, katoliker, protestanter

8 S Pingstdagen, katoliker, protestanter
Denna dag fylldes Jesu lärjungar av den helige Ande och fick förmågan att tala alla språk och reste ut i världen för att sprida den kristna tron.

Fars dag, Belgien, Österrike

Världshavens dag, FN

V 24

9 M

10 Ti Portugals nationaldag

11 O

12 To Rysslands nationaldag. Rysslands dag

Filippinernas nationaldag. Självständighetsdagen

13 F Fullmåne

Laylat al Barat. Frihetens natt, muslimer
Under denna frikännandets natt öppnas dörrarna för Guds nåd och förlåtelse

14 L Världsstickningsdagen

15 S Fars dag, Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet m.fl. länder

 

V 25

16 M

17 Ti Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka, FN
Klimatförändringar är ett av flera skäl till att människor tvingas fly eller flytta. Hejdas inte utvecklingen kommer jorden att bli obeboelig – för alla.

Islands nationaldag. Självständighetsdagen

18 O

19 To

20 F Midsommarafton, Sverige
Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt som är så kort att den knappt märks. Fira med sill, jordgubbar och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige.
Världsdagen för flyktingar, FN
Överlevnad, arbete, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse?

21 L Fars dag, Libyen, Syrien

Sommarsolståndet

22 S Den helige Johannes Döparens dag, protestanter

 

V 26

23 M Fars dagNicaragua, Polen

24 Ti Sankthansaften, Danmark, Norge
I detta midsommarfirande är bålet en levande tradition. Enligt gammal tro är också vattnet i heliga källor fyllt av en särskild kraft i midsommartid. I Norge kallas kvällen även jónsvaka.

Den helige Johannes Döparens dag, katoliker

Inti Raymi. Andinska nyåret

25 O Sloveniens nationaldag. Självständighetsdagen

Kroatiens nationaldag. Självständighetsdagen

26 To

27 F Nymåne

28 L Fastemånaden Ramadan inleds, muslimer
Fastan handlar om att avstå allt världsligt för att istället koncentrera sig på det viktiga i tillvaron. Under dygnets ljusa timmar varken äter eller dricker man, utan renar sina tankar och tränar sig i medkänsla och underkastelse under Allah, Gud. Liksom alla muslimska helger förskjuts fastemånaden varje år. Under 33 år här i Norden vandrar Ramadan från mörkaste midvinter till sommarnätter då solen aldrig går ner – och tillbaka igen. Vissa väljer att följa Meckas eller hemlandets tider, men än finns ingen given gemensam lösning på dilemmat.

29 S Allmän namnsdag, Grekland
I Grekland, liksom i Serbien och Makedonien, har namnsdagar traditionellt varit viktigare än födelsedagar. Eftersom den grekiska almanackans helgonnamn inte överensstämmer med dagens namnskick kan alla utan egen namnsdag firas på den allmänna namnsdagen. På namnsdagen behöver man inte bjuda in sina vänner, det är öppet hus. Man har tända ljus, något att dricka och sötsaker att bjuda på. Vännerna har med sig någon symbolisk present som en flaska vin eller blommor. När barn har namnsdag får de större presenter. Den 29 juni är också apostlarna Petros och Pavlos dag.

 

V 27

30 M Demokratiska republiken Kongos nationaldag