Maj 2014

1 To Första maj, många länder
Första maj är en dag som firas av arbetare över hela världen. Dagen har sedan lång tid tillbaka firats som den första vårdagen i Europa. Sedan medeltiden har dagen varit präglad av fest och upptåg. Kanske var det för att dagen redan hade en innebörd av fest som den internationella arbetarkongressen i Paris 1889 valde den för att anordna återkommande, stora demonstrationer för bättre arbetsvillkor. Fortfarande firas denna dag av arbetare i hela världen med demonstationståg med röda fanor, musik och tal för rättvisa och solidaritet.

2 F

3 L Polens nationaldag. Konstitutionsdagen

Internationella dagen för pressfrihet, FN

4 S Mors dag, Portugal, Spanien, Ungern
Nästan varje månad firas en Mors dag någonstans i världen. Ursprungen är olika, alltifrån religiös moderskult i antikens Grekland till en fredsappell under amerikanska inbördeskriget.

Internationella muslimska kvinnodagen

Världsskrattdagen
En inofficiell helgdag lanserad 1998 i Indien. Rörelsen, som har sin förankring i yoga, tror på skrattets hälsobringande kraft och verkar för att få människor att skratta mer.

 

V 19

5 M Kodomo no hi. Barnens dag, Japan

6 Ti Djurdjevdan. Vårfest, Södra Balkan, romer
En hyllningsfest till sommaren, som anses föra med sig förnyelse, lycka och välgång. Före festen storstädar man och dekorerar hemmet med löv och levande ljus. Att bada eller tvätta sig med renande vatten från en speciell källa eller kyrka är också viktigt. Under själva festen umgås man med familj, vänner och grannar, äter grillat lamm och sjunger och dansar natten lång.

7 O

8 To

9 F Europadagen, EU

Segerdagen, Ryssland

10 L Mors dag, El Salvador, Mexiko

Världsdagen för rättvis handel

11 S Adoptionsdagen, Sydkorea

Mors dag, Danmark, Finland, Indien m.fl.

 

v 20

12 M

13 Ti Fátima. Pilgrimsfärd, Portugal

14 O Teckenspråkets dag

Fullmåne

Vesak, buddhister
Buddhismens största högtid firar Buddhas födelse, upplysning, död och nirvana, dvs. livet efter döden. I templen lyser vita lyktor som symboliserar att Buddha förde ljus och upplysning till världen. Att skänka pengar till fattiga och sjuka är vanligt, och i Thailand släpps också mängder av burfåglar fria.

15 To

16 F Store bededag, Danmark

17 L Internationella dagen mot homo- och transfobi
Regnbågsflaggan står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Viktiga ord! För samtidigt som alltfler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året.

Syttende mai. Norges nationaldag

18 S Lag Baomer, judar

 

V 21

19 M

20 Ti Johannes Döparens dag, mandéer
Enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.

21 O Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling, FN

Montenegros nationaldag

22 To Jemens nationaldag

23 F

24 L Eritreas nationaldag. Självständighetsdagen

25 S Mors dag, Frankrike, Sverige

Laylat al Miraj. Profetens himmelsfärd, muslimer

Jordaniens nationaldag. Självständighetsdagen

 

V 22

26 M Mors dag, Polen

National Sorry Day, Australien

27 Ti Mors dag, Bolivia

28 O Etiopiens nationaldag

Nymåne

29 To Kristi Himmelsfärd, katoliker, protestanter

30 F

31 L La fête des voisins. Grannfesten, Frankrike
I Frankrike är detta en dag för stora knytkalas på gator och gårdar. Ofta hjälper kommunen till med bord, bänkar, dukar och informationsspridning. Men bara om det finns folk som bestämt sig för att fira och äta tillsammans. Något att inspireras av i Sverige?

Internationella dagen mot tobak, FN