April 2014

1 Ti Första april, många länder

Kha b-Nisan. Assyriska nyåret
Assyrierna räknar en flertusenårig historia, med rötterna i den bördiga halvmånen mellan floderna Eufrat och Tigris. Historien bakom nyåret återfinns i Gilgamesheposet, världens äldsta litterära verk.

Irans nationaldag. Republikens dag

2 O Världsautismdagen, FN

3 To

4 F

5 L Qingming. Gravstädningsdag, Kina
En dag till förfädernas ära. Man sopar gravarna rena, samt offrar vin, mat och rökelse. Man bränner även symboliska pengar och kapitalvaror – sådant de anhöriga kan behöva i livet efter detta.

6 S

 

V15

7 M Världshälsodagen, FN

Mors dag, Armenien

8 Ti Internationella romadagen
Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Men för Sveriges och Europas totalt 20 miljoner romer är lika rättigheter och ett rimligt liv fortfarande en brännande aktuell fråga. Vet du att ursprungsbetydelsen bakom ordet rom är ”människa”?

9 O Iraks nationaldag

10 To

11 F

12 L Gatubarnens dag, SOS Barnbyar m.fl.

13 S Song Kran. Thailändska nyåret
Det thailändska nyåret infaller strax före regnperioden och firas med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Ibland är vattnet blandat med talk, och att få vitfärgat vatten på sig betyder lycka. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år!

Palmsöndag, katoliker, protestanter

V 16

14 M Vaisakhi. Solens nyår, hinduer, sikher
Över 20 miljoner sikher världen över högtidlighåller nyåret. Då firas minnet av hur sikherna fick sina fem kännetecken: turbanen, träkammen, underbyxorna, dolken och silverarmbandet. Man besöker tempel och går i processioner med sikhernas heliga skrift.

15 Ti Fullmåne

Pesach. Påsk, judar
Helgen firas till minne av uttåget ur Egypten. Det hastiga uppbrottet gjorde att brödet inte hann jäsa. Därför äter man osyrat bröd under Pesach

Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand

Hanuman Jayanti. Apgudens firande, hinduer

16 O

17 To Skärtorsdag, alla kristna
Jesus sista måltid tillsammans med lärjungarna denna kväll utgör nattvardens bakgrund. Enligt gammal folktro var det denna dag häxorna reste till Blåkulla – därav seden med barn utklädda till påskkäringar.

Syriens nationaldag. Självständighetsdagen

18 F Långfredag, alla kristna

19 L Påskafton, alla kristna

20 S Påskdagen, alla kristna
För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna, och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. År 2014 sammanfaller den katolska, protestantiska och ortodoxa påsken.

V 17          

21 M Annandag påsk, alla kristna

Thnahto. De dödas vilodag, syrisk-ortodoxa

22 Ti Internationella dagen för Moder jord, FN

23 O Världsbokdagen, UNESCO
1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information. Dagen är inspirerad av det katalanska firandet av skyddshelgonet S:t Göran – St Georges. Där uppvaktar man vänner med gåvor i form av rosor och – böcker.

23 Nisan. Barnens dag, Turkiet
En av de stora helgdagarna i Turkiet. Denna dag får barn ersätta politikerna i regeringen och styra Turkiet. Och visa hur viktigt det är att barn får göra sina röster hörda. Barnens dag är också en riktig festdag. Den firas med parader och uppträdanden av barn.  I Sverige och andra länder där det bor barn från Turkiet brukar det ordnas kulturprogram där barnen medverkar.

24 To

25 F

26 L Nederländernas nationaldag. Kungens dag

27 S

V 18

28 M

29 Ti  Nymåne

30 O Valborgsmässoafton, Sverige
En folkfest då människor samlas kring elden för att hälsa våren med sång, tal och fyrverkerier. Majbrasan, som den även kallas, har en lång tradition. Den tändes ursprungligen för att jaga bort övernaturliga väsen och rovdjur innan djuren släpptes ut på vårbete. Dagen har sitt namn efter helgonet Valborg som levde på 700-talet. Den firas på likartat sätt i Tyskland, som Walpurgisnacht, och i Finland, som Vappu.