Mars 2014

1 L Baba Marta. Välkomna våren!, Bulgarien

Nymåne

2 S Losar. Tibetanska nyåret

Karneval (3 dagar), katoliker
Karnevalen är de dagar av fest och frossa före fastan, då man säger ”farväl till köttet”. . I Stockholm arrangerar Bar Brasil Estocolmo årligen Skandinaviens största inomhuskarneval i samband med askonsdagen. Drygt 1.500 besökare brukar komma. ”Carnaval Estocolmo” är främst inriktad på brasiliansk och västindisk karnevalskultur.

Så här såg det ut 2013:

V 10

3 M Maslenitsa. Pannkaksveckan, Ryssland

Rena måndagen, ortodoxa
Med fasta menar den ortodoxa kyrkan att man avstår från kött, ägg, mjölk och de flesta dagar även fisk. En renlärig fasta innebär vegankost. Jesus offrade sig själv för hela mänskligheten. Genom fastan får individen möjlighet att offra sig och därmed renas till både kropp och själ.

Bulgariens nationaldag

4 Ti Fettisdagen, Sverige

Mardi gras, katoliker, protestanter

5 O Askonsdagen, katoliker, protestanter

6 To

7 F

8 L Internationella kvinnodagen, FN
Tanken på en internationell kvinnodag föddes runt sekelskiftet 1900. Då gällde det kvinnlig rösträtt, som inte infördes i Sverige förrän år 1921. Idag uppmärksammas orättvisor mellan könen och våld mot kvinnor.

9 S

V 11

10 M

11 Ti

12 O

13 To

14 F Pi-dagen matematikintresserade i hela världen
Pi-dagen är tillägnad talet π (pi). π är förhållandet mellan diametern och omkretsen i en cirkel. Detta förhållande är ungefär 3,14. Att pi-dagen firas 14 mars beror förstås på att datumet i många länder skrivs 3.14

15 L Ungerns nationaldag

16 S Purim. Maskeradfest, judar
Purim är en glad judisk högtid som firas till minne av drottning Esters listiga räddning av judarna undan utrotning på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest.

Fullmåne

V 12

17 M Lá Fhéile Pádraig. Sankt Patricks dag. Irlands nationaldag

Holi. Färgfest, Indien
Räkna med att bli nedstänkt med färg om du är i Indien under Holi. Efter en natt med fyrverkerier, dans och sång på gator och torg är det fritt fram att kasta färgat vatten eller färgpulver på alla man möter.

18 Ti Charshanbe Suri. Eldfesten, iranier m.fl.
Förfesten på tisdagen före Norooz, det persiska nyåret, är verkligen en kväll för alla. På många håll i Sverige tänds eldar för att hälsa våren välkommen. Men inte större än att man kan hoppa över dem medan man sjunger sånger om att elden ska göra en fri från sjukdomar. Största festen i Stockholmstrakten brukar vara i Kungsträdgården.

19 O Fars dag Portugal, Spanien

20 To Vårdagjämningen

Världsberättardagen

Nawrouz/Norooz/Newroz. Afghanska/iranska/kurdiska nyåret
Enligt den kurdiska myten var det smeden Kawa som tillsammans med andra landsmän befriade folket från en tyrannisk kung. När Kawa hade dödat kungen tände folket eldar i bergen som tecken på att de var fria, och man firade hela natten. Varje Newroz återkommer därför frågan: ”när ska kurderna bli befriade?”. I stockholmstrakten firar kurder från Turkiet denna dag (21 mars) varje år på Järvafältet med eldar och musik. Dagarna kring Newroz ordnas också andra stora offentliga fester, t.ex. i Solnahallen, och mindre, som när Fittjas kurdiska hemspråkselever uppträder för föräldrarna.  Det iranska nyåret Nooroz inleds tisdagen före vårdagjämningen, charsanbe suri. I stockholmstrakten samlas man då i Hallonbergen där eldar tänts. I iraniernas firande ingår att hoppa över små eldar. Nyårsfirandet pågår i tolv dagar. Det är en familjefest. Barnen får presenter. Nyårshelgens sista dag bör man göra en utflykt i naturen (i Iran brukar det gå att ha picknick då, men i Sverige är det för kallt).

Mors dag Libanon, Irak m.fl. länder i Mellanöstern

21 F Internationella Downs syndromdagen

Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering, FN

Världspoesidagen, UNESCO

22 L Internationella vattendagen, FN
Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men idag saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten, och varje dag dör tusentals barn på grund av detta. Som tur är minskar siffran för vart år, och enligt FN ska inga barn behöva dricka förorenat vatten om tio år.

23 S Pakistans nationaldag. Republikens grundande

V 13

24 M

25 Ti Våffeldagen, Sverige

Jungfru Marie bebådelsedag, katoliker, protestanter
Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande.

Greklands nationaldag. Självständighetsdagen
Denna självständighetsdag firas till minne av resningen mot Ottomanska imperiet 1821.

26 O Bangladesh nationaldag. Självständighetsdagen

27 To

28 F

29 L Earth Hour WWF m.fl.
En klimatmanifestation. Under Earth Hour släcker miljontals människor världen runt ljuset för att visa sitt engagemang för miljön. År 2013 deltog mer än 150 länder. Timmen är mellan kl. 20.30 och 21.30.

30 S Mors dag, Irland, Storbritannien, Nigeria

Nymåne

Sommartid börjar

V 14

31 M