Februari 2014

1 L

2 Sö Vasant Panchami. Guden Shivas natt, hinduer
En högtid tillägnad kunskapens gudinna Saraswati. Men också en fest för att fira vårens ankomst. Dagen går i den gula färgens tecken. Man klär sig i gult, äter saffranskryddad mat och bjuder på gula sötsaker. Många barn får också lära sig skriva  sina första ord denna dag, som ett första steg på kunskapens väg.

Kyndelsmässodagen
I katolska och protestantiska kyrkan är kyndelsmässan en ljusfest, varav namnet missa candelarum. Kyndelsmässan är en av alla högtider som kristna firar till minne av jungfru Maria. Dagen firas 40 dagar efter juldagen till minne av jungfru Marias kyrkogång. Det svenska namnet på helgen kommer från det fornnordiska kyndel som betyder ljus, fackla, bloss.

V 6

3 M Setsubun. Vårens ankomst, Japan

4 Ti Sri Lankas nationaldag. Självständighetsdagen

5 O Runebergsdagen, Finland

6 To Samernas nationaldag
Sápmi-Sameland sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Så såg samernas land såg ut innan nationalstaterna drog upp sina landsgränser. Nationaldagen, som firas till minne av det första samiska landsmötet 1917, är den viktigaste gemensamma dagen för samerna som folk.

7 F

8 L Parinirvana, buddhister
Till minne av Buddhas död, när han vid 80 års ålder uppgick i nirvana. En dag för reflektion kring döden, samt för att minnas andra som dött. Enligt buddhismen är detta inte någon sorgtyngd dag eftersom döden, trots att den är obegriplig, inte är något att frukta.

9 S Mors dag, Norge

V 7

10 M

11 Ti Japans nationaldag

12 O

13 To

14 F Alla hjärtans dag, många länder
Engelskspråkiga länder har länge firat Alla hjärtans dag. I Sverige tog firandet fart först på 1990-talet. Numera är det många som ger blommor, godis eller små presenter till sina kära denna dag.

Lyktfesten till andarna, Kina, Sydkorea

15 L Nirvanadagen, buddhister
Under denna dag minns och reflekterar buddhister över Buddhas bortgång eller uppgående i slutgiltigt nirvana. Buddhas död är en död som vilken annan, men samtidigt inte. Eftersom han uppnått upplysning eller nirvana, har han övervunnit det som driver en människa till att återfödas. Under denna högtid brukar man även minnas alla som dött nyligen och önska dem väl på deras fortsatta vandring.

Fullmåne

Serbiens nationaldag

16 S Litauens nationaldag. Självständighetsdagen

V 8

17 M Kosovos nationaldag. Självständighetsdagen

18 Ti Gambias nationaldag. Självständighetsdagen

19 O

20 To Världsdagen för social rättvisa, FN

21 F Internationella dagen för modersmål, FN
”I språkens galax är varje ord en stjärna”, säger Unesco, FN:s organisation för samarbete inom utbildning, vetenskap och kultur. Av jordens ca 6.000 modersmål beräknas hälften vara utdöda år 2100. Det språk som flest talar i världen är mandarin, därefter kommer spanska och på tredje plats engelska.

22 L

23 S

V 9

24 M Estlands nationaldag. Självständighetsdagen

Sverigefinnarnas dag
Idag firar en av Sveriges nationella minoriteter sin egen dag. ”Onneksi olkoon”, grattis, säger vi till cirka en halv miljon sverigefinnar och också till folklivsforskaren Kaarle Aksel Gottlund, född denna dag år 1796. Han grundade den första finska föreningen i Sverige, år 1830.

Lyktfesten till andarna. Avslutar nyåret. Kina, Sydkorea

25 Ti

26 O

27 To

28 F Kalevaladagen, Finland

Maha Shivaratri. Guden Shivas natt, hinduer