Januari 2014

V 1

1 O Nyårsdagen

Nymåne

Kristi omskärelse ortodoxa

Shogatsu. Japanska nyåret
Det japanska nyåret firas i dagarna tre och innebär en fullständig nystart. Därför blir årets första soluppgång viktig, liksom första skrattet och drömmen. Fjolårets sorger och bekymmer kan man lägga bakom sig genom en glömskefest.

2 To

3 F

4 L

5 S Guru Gobind Singhs födelsedag, sikher

V 2

6 M Trettondedag jul, protestanter

Epifania. Tre konungars dag, katoliker
Berättelsen om de tre vise männen, som besökte stallet med gåvor av guld, rökelse och myrra, handlar om Jesu uppenbarelse (epifania) för den hedniska världen. Kallas även Tre konungars dag.

Theofania. Herrens dop, grekisk-ortodoxa

7 Ti Juldagen. Kristi födelse, rysk-ortodoxa
Den ortodoxa julen inleds kvällen den 6:e i kyrkan med en mässa som håller på långt inpå natten. Många troende fastar i 40 dagar före jul och avstår då från allt som kommer från djur, som kött, mjölk och smör. På juldagen samlas man och äter julbord. Men julklapparna fick man redan vid nyår, en tradition från Sovjettiden.

8 O

9 To

10 F

11 L

12 S Berbiska nyåret
Vid denna tid på året pågår olivskörden i Algeriet, ett av de länder där berberna lever. Många firar nyåret med picknick i bergen.

V 3

13 M Tjugondag Knut, Sverige
Tjugo dagar efter julafton är julen slut och färdig att städas ut. Det tål att firas, varför inte med julgransplundring eller maskerad?

Mawlid al Nabi. Profetens födelsedag, muslimer

Seijin no hi. De vuxnas dag, Japan

14 Ti Makar Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken, hinduer

Revolutionens och ungdomens dag, Tunisien

15 O

16 To Fullmåne

Tu bi-Shevat. Trädens nyår, judar

Mahayanabuddhistiskt nyår

17 F

18 L

19 S Timket. Tre konungars dag, Etiopien

V 4

20 M Martin Luther Kings dag, USA

21 Ti Fadimedagen, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

22 O

23 To

24 F Alasitas. Festen till Ekkekkos ära, Bolivia, Peru
Hur firar man rikedomens gud, Ekkekko? Jo, genom att fästa miniatyrer av det man önskar sig under året – bilar, hus, mat eller varför inte pengar – på en Ekkekkodocka. Att inkaguden Ekkekko uppfyller ens önskningar är självklart!

25 L

26 S Australiens nationaldag

V 5

27 M Internationella dagen till minne av förintelsens offer, FN
Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var det totala utplånandet av det judiska folket.

28 Ti

29 O

30 To Nymåne

31 F Nian/Yuandan. Kinesiska nyåret
Inför det nya året pyntas hemmet med mandariner och apelsiner som representerar rikedom, och med persikoblommor som står för kärlek. Barnen får röda kuvert med pengar – rött betyder lycka – och onda andar skräms bort med lejonmasker.

Têt. Vietnamesiska nyåret

Seollal. Koreanska nyåret