Chanuka

På Judiska museet finns just nu en utställning om judisk mat, vilket passar väl till firandet av Chanuka I museet möter jag Yael Fried, informationsansvarig på  museet för att prata om chanuka.

Chanuka är en av de mer populära judiska traditionerna, även om den räknas som en mindre inom religionen. Den firas till minne av återtagandet av Jerusalems tempel från Seleukiderriket år 164 f. kr. Enligt legenden hade de då bara olja nog att hålla templets menora tända i en dag, men som genom ett mirakel så räckte oljan i hela åtta dagar.

Själva firandet sker under åtta dagar runt slutet av året. De exakta datumen är olika varje år. I år pågick chanuka från den 27 november till den 5 december. När jag frågar Yael om vad man brukar göra under chanuka säger hon:

Det finns ett religiöst påbud att tända ljus, och det gör man även om inte alla är religiösa. Och för att minnas det här med oljan som inte tog slut så äter man oljig mat, till exempel friterade munkar. Många brukar fira med familj och vänner, man kan ju fira varje dag i en hel vecka. Det finns till exempel ingen speciell gudstjänst så det är mycket i hemmet.

Foto av Avital Pinnick
Foto av Avital Pinnick

Chanuka är en viktig tradition för många judar, både sekulära och religiösa.

– Själva tanken med att man firar det är att man får leva ut sin egen kultur att man får vara sig själv. Det är en identitetsgrej. Vi har vår kultur och den är bra, säger Yael.

En sak som har bidragit till att chanuka har blivit så viktig bland både sekulära och religiösa judar är att det inte är en speciellt religiös högtid. Detta betyder att det inte finns speciella religiösa restriktioner på vad man får gör under högtiden. Under många högtider inom judendomen så är det påbud om att det ska vara en vilodag.

Vill man laga sina egna chanukamunkar kan man följa det här receptet:

http://www.jeschurun.se/Recept-sufganiot.php

Man kan hitta Judiska Museet på

http://www.judiska-museet.se/