November 2013

1 F De dödas dag, Día de los Muertos, Mexiko och många andra länder i Latinamerika
Detta firande är färgat av olika ursprungsbefolkningars seder. I botten ligger tanken om att döden är början på något nytt, och därför är detta inte en sorgens högtid. Istället bygger man färgglada altare, dekorerar med skelett och bjuder på dödskallegodis.

Allhelgonadagen, katoliker, protestanter

2 L Alla helgons dag, Sverige
Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk novemberkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till minne av avlidna anhöriga på den dag som tidigare var helgonens är en ganska ny sed i Sverige. Men tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är desto äldre och finns i många religioner.

Alla själars dag, katoliker

3 S Diwali, Depavali (5 dagar), hinduer, sikher
En glädjens fest som firar ljusets seger över mörkret. Överallt brinner lyktor och oljelampor, till och med i sjöar och på floder. Man umgås och ger varandra presenter. För många affärsmän i Indien är detta startpunkten för ett nytt räkenskapsår och rätt tid att göra affärer.

Nymåne

Vecka 45

4 M Hinduiska nyåret, Vikram

5 Ti Guy Fawkes dag , England
Till minne av ett attentatsförsök år 1605 i London då Guy Fawkes, soldat och trogen den katolska kyrkan, försökte spränga både kungen och parlamentet i luften. Sedan 2010 har det blivit vanligt att deltagare i demonstrationer runt om i världen bär Guy Fawkes-mask.

Muslimskt nyår, Hijra

6 O Svenska dagen, Finland
Dagen fungerar som en nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Ursprungligen var dagen också knuten till Gustav Adolfsdagen som firas i Sverige samma datum.

7 To

8 F

9 L

10 S Mårtensafton, Skåne, Tyskland
Traditionellt en sista chans att ”smörja kråset” inför julfastan. Namnet minner om 300-talshelgonet Martinius, en romersk soldat från vad som idag är Ungern. När folket ville göra honom till biskop gömde han sig först bland gässen.

Fars dag, Estland, Finland, Island, Norge, Sverige

Vecka 46

11 M Polens nationaldag

12 Ti

13 O Imam Husseins martyrskap, muslimer
För shiamuslimer är denna dag höjdpunkten på högtidlighållandet av Husseins martyrdöd under slaget vid Karbala år 61 (680 e.Kr.). I processioner och sorgespel iscensätter man Husseins kamp och död. För sunniter är dagen en fastedag till minne av när Noak lämnade arken och när Moses räddades ur Egypten.

14 To

15 F

16 L Internationella dagen för tolerans, FN

17 S Fullmåne

Vecka 47

18 M Lettlands nationaldag

19 Ti

20 O Industrialiseringsdagen för Afrika, FN

Barnens rättigheter, Finland

21 To

22 F Libanons nationaldag

23 L

24 S

Vecka 48

25 M Internationella dagen för bekämpande av våld mot kvinnor

FN

Bosnien-Hercegovinas nationaldag

26 Ti

27 O Tacksägelsedagen, Thanksgiving, USA
Den största familjefesten i USA. Fylld kalkon med sötpotatis och tranbärssås står alltid på menyn. Firas till minne av den tacksägelsefest som en grupp nyanlända pilgrimer i Plymouth höll efter sin första skörd 1621. Numera också startpunkten för julhandeln i USA.

Tempelinvigningsfesten, Chanuka, judar

29 F Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket,  FN

30 L En köpfri dag, Sverige och Europa
En köpfri dag ingår i den internationella kampanjen ”Buy Nothing Day”, som vill få oss medvetna om hur vi konsumerar i den rika delen av världen.