Augusti 2013

1 To

2 F

3 L Allmaktens natt, Laylat al Qadr, muslimer
Högtidlighåller den natt då Koranen sändes ned till människorna. Detta är också den ödesnatt då allt som ska hända under det kommande året bestäms, vem som ska födas eller dö.

4 S

Vecka 32

5 M

6 Ti Minnesdagen för atombomben över Hiroshima
Två atombomber den 6 och 9 augusti 1945, över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki, släckte på några månader närmare en kvarts miljon liv. Ännu idag påverkas mängder av människor av detta trauma.

Bolivias nationaldag

Nymåne

7 O

8 To Avslutningen av Ramadan, Eid al Fitr, muslimer
Efter en månads fasta firar man i dagarna tre. I moskén inleds helgen med en speciell eid-bön. Sedan festar man med familjen: äter gott, ger presenter till barnen och går och hälsar på släkt och vänner.

9 F Internationella dagen för världens ursprungsfolk, FN
Antalet länder i världen är knappt 200. De etniska grupperna är kanske femton gånger så många: mellan 2500 och 3000. FN:s definition av ursprungsfolk är folk som härstammar från folkgrupper som bodde i landet då nuvarande statsgränser fastställdes.

10 L

11 S

Vecka 33

12 M Fars dag, Brasilien

Internationella ungdomsdagen, FN
Varje år skapar FN ett tema kring internationella ungdomsdagen för att på olika sätt uppmärksamma ungdomars situation runt om i världen. Dagen instiftades av FN 1999.

13 Ti Sju systrars festival, Qi Qiao Jie, Hong Kong, Kina, Sydkorea Taiwan
En kinesisk Alla hjärtans dag, som bygger på en legend om omöjlig kärlek mellan den himmelska kejsarens yngsta dotter och en herde. De levde på var sida om Vintergatan och fick bara träffas en gång om året, på den kinesiska tideräkningens sjunde dag i den sjunde månaden.

Syskonkärlekens högtid, Raksha Bandhan,  hinduer
Denna dag är det tradition att systrar knyter särskilda armband, rakhis, runt sina bröders handleder till skydd mot allt ont. Bröderna ger i sin tur gåvor till systrarna, och löfte om beskydd i livet. Rakhis kan man ge till vem som helst man tycker om.

14 O

15 To Marie Himmelsfärd, katoliker, vissa ortodoxa
Äldst och viktigast av de många Mariadagarna. Eftersom Maria var Gudaföderska har hon en alldeles särskild betydelse och många vänder sig hellre till Maria än till Gud eller Jesus med sina böner. Floran av Mariasånger och hymner är rik; bönen Ave Maria är känd sedan 300-talet. Många vallfartsorter är också förknippade med Maria.

Indiens nationaldag

Surströmmingspremiär, Sverige

16 F

17 L

18 S

Vecka 34

19 M Humanitära världsdagen, FN

Afghanistans nationaldag
Efter Sverige, Irak och Polen var Afghanistan det vanligaste medborgarskapslandet bland invandrare år 2011.

20 Ti Ungerns nationaldag

21 O Fullmåne

22 To

23 F  Rötmånaden slutar, Sverige

24 L

25 S

Vecka 35

26 M

27 Ti

28 O   Krishnas födelse, Krishna Jayanti, hinduer

29 To

30 F

31 L   Lyskväll, Hälsingland, Sverige