Juli 2013

Vecka 27

1 M Somalias nationaldag
Sedan 1991 saknar Somalia en centralregering. Av en befolkning på 10 miljoner är nära 1,5 miljoner flyktingar i sitt eget land. I Sverige finns 30 000 somalier, den största etniska gruppen från Afrika.

2 Ti

3 O

4 To USA:s nationaldag

5 F

6 L

7 S Tanabata, Japan
Denna ”stjärnfest” handlar om de två älskande som lever på var sida om Vintergatan och som bara får mötas en natt om året, om vädret är klart så att skatorna kan bygga en bro över himlavalvet.

Vecka 28

8 M Nymåne

9 Ti Fastemånaden Ramadan startar, muslimer
Fastemånaden inleds då nymånen siktats, men tidpunkten varierar i olika länder. Under dygnets ljusa timmar varken äter eller dricker man, utan renar sina tankar och tränar sig i medkänsla och underkastelse under Allah, Gud. Iftar, måltiden efter solnedgången, delas ofta med många.

Babs martyrdöd, bahaier

10 O

11 To FN:s befolkningsdag

12 F

13 L Obon, buddhister

14 S Fars dag, Uruguay

Frankrikes nationaldag
Firas till minne av stormningen år 1789 av Bastiljen, en försvarsfästning i Paris. Den händelsen blev startskottet för franska revolutionen.

Vecka 29

15 M

16 Ti Tisha be-Av, judar
En dag till minne av förstörelsen av Jerusalems tempel och exilen från Israel.

17 O

18 To

19 F Fruntimmersveckan (19–24 juli), Sverige
Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina. Sex flicknamn i rad i den svenska namnlängden har gett namn åt veckan. I ”Bondepraktikan”, en handbok för bönder från 1600-talet, står det att Fruntimmersveckan är ovanligt regnig. Och det brukar faktiskt stämma. Men att det skulle bli svårt att bärga skörden om det regnar på Margareta-dagen är mer tveksamt

20 L Vänskapens dag, Uruguay, Brasilien, Argentina

21 S

Vecka 30

22 M Dharmadagen, Asala Puja, buddhister

Fullmåne

23 Ti Rötmånaden börjar, Sverige
Rötmånaden har fått sitt namn för att fukt och värme vid denna tid på året gör att matvaror lätt blir dåliga. På engelska kallas perioden Dog Days, hunddagarna.

Egyptens nationaldag

24 O

25 To

26 F

27 L Sjusovardagen, Finland
En legend från 200-talet berättar om sju kristna män från Anatolien som var förföljda för sin tro, gömde sig i en grotta där de somnade och vaknade först efter två hundra år. Enligt gammal folktro skulle den som sov länge på sjusovardagen försova sig resten av året. Uttrycket sjusovare lever kvar om den som sover länge.

28 S

Vecka 31

29 M

30 Ti Vänskapens dag, Paraguay

31 O