Vecka 14
1M Annandag påsk, katoliker, protestanter
Första april, många länder
Assyriska nyåret, Kha b-Nisan
Nisan firas helst med stora fester och sammankomster utomhus, som kan vara i flera dagar. I Sverige bjuder föreningar in till stor fest med mycket god mat, dans och musik.
Irans nationaldag
2 Ti
3 O
4 To Gravstädningsdagen, Qingming, Kina
5 F
6 L
7 S Världshälsodagen, FN
Mors dag, Armenien
Vecka 15
8 M Internationella romadagen
År 2000 fick romerna officiell status som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Därmed blev också romani, som svenskan lånat ord som tjej, jycke och haja från, ett officiellt svenskt minoritetsspråk. Dagen firas över hela världen, och datumet minner om kongressen i London 1971 då grunden lades till en internationell samverkan romer emellan.
9 Ti Iraks nationaldag
10 O Nymåne
11 To
12 F
13 L Thailändska nyåret, Song Kran (3 dagar)
Det thailändska nyåret infaller strax före regnperioden och firas med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Att få vit färg på sig betyder lycka, att bli blöt av vatten att man blir ren till det nya året. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år!
14 S Solens nyår, Vaisakhi, hinduer, sikher
Över 20 miljoner sikher världen över högtidlighåller nyåret. Då firas minnet av hur sikherna fick sina fem kännetecken: turbanen, träkammen, underbyxorna, dolken och silverarmbandet. Man besöker tempel och går i processioner med sikhernas heliga skrift.
Vecka 16
15 M
16 Ti
17 O Syriens nationaldag
18 To
19 F
20 L
21 S
Vecka 17
22 M
23 Ti Världsbokdagen, UNESCO
Barnens dag, 23 Nisan, Turkiet
Denna dag får barn ersätta politikerna i Turkiets regering och visa hur viktigt det är att barn får göra sina röster hörda. Barnens dag är en festdag med parader och uppträdanden.
24 O Palmsöndag, katoliker, protestanter
25 To Nyår, theravadabuddhister
Apgudens firande, Hanuman Jayanti, hinduer
Fullmåne
26 F Stora bededag, Danmark
27 L
28 S Lag Baomer, judar
Digital detox week, USA
Vecka 18
29 M
30 Ti Valborgsmässoafton, Sverige
En sann folkfest. Människor samlas kring eldar för att hälsa våren med sång, tal och fyrverkerier. ”Majbrasan” har en lång tradition. Den tändes ursprungligen för att jaga bort övernaturliga väsen och rovdjur innan djuren släpptes ut på vårbete. I Tyskland kallas dagen Walpurgisnacht, och i Finland Vappu.