April 2013

Vecka 14

1M Annandag påsk, katoliker, protestanter

Första april, många länder

Assyriska nyåret, Kha b-Nisan

Nisan firas helst med stora fester och sammankomster utomhus, som kan vara i flera dagar. I Sverige bjuder föreningar in till stor fest med mycket god mat, dans och musik.

Irans nationaldag

2 Ti

3 O

4 To Gravstädningsdagen, Qingming, Kina

5 F

6 L

7 S Världshälsodagen, FN

Mors dag, Armenien

Vecka 15

8 M Internationella romadagen

År 2000 fick romerna officiell status som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Därmed blev också romani, som svenskan lånat ord som tjej, jycke och haja från, ett officiellt svenskt minoritetsspråk. Dagen firas över hela världen, och datumet minner om kongressen i London 1971 då grunden lades till en internationell samverkan romer emellan.

9 Ti Iraks nationaldag

10 O Nymåne

11 To

12 F

13 L Thailändska nyåret, Song Kran (3 dagar)

Det thailändska nyåret infaller strax före regnperioden och firas med stora vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Att få vit färg på sig betyder lycka, att bli blöt av vatten att man blir ren till det nya året. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år!

14 S Solens nyår, Vaisakhi, hinduer, sikher

Över 20 miljoner sikher världen över högtidlighåller nyåret. Då firas minnet av hur sikherna fick sina fem kännetecken: turbanen, träkammen, underbyxorna, dolken och silverarmbandet. Man besöker tempel och går i processioner med sikhernas heliga skrift.

 

Vecka 16

15 M

16 Ti

17 O Syriens nationaldag

18 To

19 F

20 L

21 S

 

Vecka 17

22 M

23 Ti Världsbokdagen, UNESCO

Barnens dag, 23 Nisan, Turkiet

Denna dag får barn ersätta politikerna i Turkiets regering och visa hur viktigt det är att barn får göra sina röster hörda. Barnens dag är en festdag med parader och uppträdanden.

24 O Palmsöndag, katoliker, protestanter

25 To Nyår, theravadabuddhister

Apgudens firande, Hanuman Jayanti, hinduer

Fullmåne

26 F Stora bededag, Danmark

27 L

28 S Lag Baomer, judar

Digital detox week, USA

 

Vecka 18

29 M

30 Ti Valborgsmässoafton, Sverige

En sann folkfest. Människor samlas kring eldar för att hälsa våren med sång, tal och fyrverkerier. ”Majbrasan” har en lång tradition. Den tändes ursprungligen för att jaga bort övernaturliga väsen och rovdjur innan djuren släpptes ut på vårbete. I Tyskland kallas dagen Walpurgisnacht, och i Finland Vappu.