SM i Caporales – en svensk påsktradition

En kanske okänd påsktradition är att SM i Caporales avgörs då. Tävlingen hålls för sjuttonde året i rad och i år blir det i Eriksdalshallen på Södermalm i Stockholm. Där samlas flera hundra dansare från olika bolivianska föreningar i Sverige. Tävlingen arrangeras av föreningen Fuerza de los Andes och regleras av Fedbol, det Bolivianska Riksförbundet i Sverige.

Caporal betyder förman, den man som blev vald av spanjorerna under deras erövring av Sydamerika och fick slavarna att arbeta i gruvorna. Dansen utvecklades i mitten av 1960-talet i  La Paz, och framförs alltid på i karnevalen i Oruro, världens största andinska karneval. 2001 skrevs Karnevalen i Oruro in på Unescos världsarvslista.

Idag består de bolivianska föreningarna i Sverige av människor från hela världen och mest ungdomar. Så det är inte bara ungdomar med boliviansk bakgrund som dansar i tävlingen.

– I dagens heta debatter om hur mångfald ska se ut eller hur en ”invandrarlook” skall tolkas vill vi för stockholmarna visa vad människor med olika bakgrunder kan tillföra: glädje och samhörighet, säger Tatiana Vega Quiñones från Fuerza de los Andes.