Februari 2013

1 F

2 L

3 S Vårens ankomst, Setsubun Japan

 

Vecka 6

4 M

5 Ti

6 O Samernas nationaldag

Dagen, som är gemensam för alla samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, firades första gången år 1993, under FN:s internationella urbefolkningsår.

7 To

8 F  Parinirvana, Nirvanadagen, buddhister

Till minne av Buddhas död, när han vid 80 års ålder uppgick i nirvana. En dag för reflektion kring döden. Enligt buddhismen är detta inte någon sorgtyngd dag. För trots att döden är obegriplig, är den inte något att frukta. (firas även 15 februari)

9 L

10 S Kinesiska nyåret, Yuandan eller Chunjie

Den största högtiden för kineser. Alla som kan reser hem till sina familjer – ingen vill missa släktmiddagen på nyårsafton. Man storstädar, köper nytt och klarar upp konflikter. Äter dumplings och hoppas få det lyckobringande gömda myntet. Barnen får pengar i små röda kuvert – rött symboliserar lycka.

Vietnamesiska nyåret, Têt

Koreanska nyåret, Seollal

Mors dag, Norge

Nymåne

 

Vecka 7

11 M Japans nationaldag

Tibetanska nyåret, Losar

Hemmets husaltare dekoreras med blommor och offergåvor. Årets sista kväll äter man tibetansk nudelsoppa med handgjorda knyten i nio olika former. Man tillverkar en häxa som representerar det gångna årets illvilja och olycka. När häxan lämnar huset tar hon med sig alla problem.

Mongoliska nyåret, Tsaagan Sar

12 Ti Fettisdagen, Mardi gras, katoliker, protestanter

Fastan före påsk hade länge stor betydelse i Sverige. Den förbereddes genom kopiöst ätande, den svenska motsvarigheten till karneval – ”farväl till köttet”. Namnet Mardi gras syftar på att man skulle äta mycket och fet mat, även mjölmat som exempelvis semlor.

13 O Askonsdagen, katoliker, protestanter

14 To Alla hjärtans dag, många länder

Att denna dag särskilt uppmärksamma kärlek och vänskap är en ganska ny tradition i Sverige. I engelsktalande länder har dagen firats sedan medeltiden. Den har sina rötter i traditioner kring helgonet S:t Valentin, som dödades för sin kristna tros skull.

15 F Vasant Panchami, hinduer

Saraswatis dag, kunskapens gudinna. Men också en fest för att fira våren. Dagen går i den gula färgens tecken. Man klär sig i gult, äter saffranskryddad mat och bjuder på gula sötsaker. Många barn får också lära sig skriva sina första ord denna dag, som ett steg på kunskapens väg.

Kyndelsmässodagen, rysk-ortodoxa

Serbiens nationaldag

16 L   Litauens nationaldag

17 S

 

Vecka 8

18 M

19 Ti

20 O

21 To Internationella dagen för modersmål,  FN

22 F

23 L

24 S Purim, judar

Glädjehögtid till minne av när judarna räddades från att bli utrotade på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta blir det maskeradfest med massor av mat och dryck och presenter

Lyktfesten till andarna, Yuan-Xiao, Kina, Sydkorea

 Estlands nationaldag

Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Ställningen som nationell minoritet innebär bland annat rätten att i 26 kommuner prata finska med svenska myndigheter. Dagen firades för första gången 2011.

 

Vecka 9

25 M Fullmåne

26 Ti

27 O

28 To Kalevaladagen, finska kulturens dag